Росен Тимчев изкупва фалшивата диплома с пробация и труд в полза на обществото

DenNews.bg
11.08.2017
размер на текста:

Пробация за срок от 2 години и полагане на общественополезен труд е наказанието, наложено от Районен съд-Дупница на бившия временен управител на общинската болница Росен Тимчев за фалшивата му диплома по здравен мениджмънт.
Съдът одобри постигнато между прокуратурата и Тимчев споразумение.
„Не ми се занимава да се влачим с години в съда за глупости. Цяла история е скалъпена и смешна, но, да, аз поемам отговорност, че някакъв документ е попаднал под мой надзор без да окажа контрол. Един подметнат документ“, коментира за DenNews.bg Тимчев.
„Признавам отговорността, че съм допуснал да бъда подведен, че не съм бил достатъчно внимателен и не съм видял, че този подметнат документ се е оказал в документите ми за шеф на болницата. Пак казвам, че аз бях временно изпълняващ длъжността управител, което става с решение на Общински съвет и Общински съвет може да назначи всеки. В тази процедура изискването за документи е различно и аз не съм длъжен да показвам диплома и степени, които се искат при явяването на конкурс. Затова няма логика този лист, ксерокопие, да е поставен в документите ми от мен. Но няма значение, поех отговорността за това, че не съм догледал нещата. Надявам се темата вече да приключи. А ако има хора, които се съмняват в интелектуалните ми качества, нека заповядат заедно да се явим на тест за интелигентност. Ако някой постигне по-добър резултат от мен, ще му стисна ръката“, обясни още Тимчев.
В съдебното решение се казва, че в периода 29.02.2016 до 05.12. 2016 г. Тимчев е бил управител на общинската болница без да има съответната правоспособност. С това деяние Тимчев е нарушил чл. 63., ал. 1 от Закона за лечебните заведения, съгласно който управителят на лечебно заведение може да бъде само магистър по медицина, дентална медицина и здравен мениджмънт или магистър по икономика и управление.
В решението е записано още, че през месец март 2016 г. Тимчев е съставил неистински официален документ- диплома за завършено висше образование по специалност обществено здраве и здравен мениджмънт, с професионална квалификация магистър на Медицински университет-София, с цел да бъде използван.
Присъдата пробация включва регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител с периодичност два пъти седмично за срок от две години. Освен това Тимчев трябва да положи безвъзмезден труд в ползва на обществото от по 200 часа на година за срок от две години.
Тимчев не пожела да разкрие къде ще изпълнява мерките по регистрация по настоящ адрес – дали в Дупница, дали в София или в Сапарева баня, нито пък какъв труд ще положи в полза на обществото.
Тъй като съдебното решение е по постигнато споразумение, то вече е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети