Хамбург под полицейска блокада за срещата на Г-20

DenNews.bg
07.07.2017
размер на текста:

Най-малко 74 полицаи са пострадали при потушаването на безредици, избухнали снощи, часове преди срещата на Г-20 в Хамбург. Ранени са и двама демонстранти.
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разгони няколко хиляди крайно леви демонстранти от цяла Европа срещу срещата на Г-20. Протестиращи с маски и черни качулки замеряха силите на реда с камъни, бутилки и димки, съобщават информационните агенции.
Полицията съобщи в Twitter, че планираната масова акция срещу Г-20 с участието на 12 000 протестиращи, е отменена от организаторите й.
Вчера в Хамбург премина акцията „1000 фигури“, пърформънс, с който участниците искаха да привлекат вниманието към проблемите на днешното време. 1000 души, облечени в еднакви сиви костюми, наподобяващи зомбита, изобразиха аморфното общество, които не се интересува от промените. Накрая демонстрантите свалиха едновременно сивите костюми, под които се показаха ярки фланелки в различни цветове, символизиращи разнообразието на идеи и мнения.
Срещата на Г-20 започва днес. За днес е предвидена и срещата на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.
Улиците в града са блокирани от свирепи мерки за сигурност. 20 000 полицаи са мобилизирани за срещата. От вчера, когато започнаха да пристигат първите участници, градът изглежда като при извънредно положение. Много от жителите на Хамбург напускат града за дълъг уикенд, за да се спасят от неудобствата. Някои от търговците пуснаха ролетките на магазините си заради опасенията от сблъсъци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети