Хиляди приближават Истанбул с марш на справедливостта

DenNews.bg
06.07.2017
размер на текста:

Хиляди в Турция се присъединяват към марш от Анкара до Истанбул, организиран от главния лидер на турската опозиция в защита на демократичните ценности. Те държат надпис #adalet (справедливост), който набира популярност в социалните мрежи след 20 дни ход към Истанбул.„Въпреки бруталната жега в Турция хиляди вървят от Анкара към Истанбул в защита на демокрацията.“
„Турският опозиционен марш през страната се превърна в епичен протест за демокрацията и човешките права.“
Във вторник Калъчдароглу внесе дело в Европейския съд относно референдума, който увеличи правомощията на президента Реджеп Ердоган. Той успя да консолидира властта с изключително малка преднина – едва 51.4%. През април и май нова вълна от арести, най-мащабната досега, помете Турция заедно със спирането и ограничаване на достъпа до онлайн източници като енциклопедията Уикипедия. Над 110 000 са задържаните и арестуваните след опита за преврат миналото лято, сред които множество журналисти, учители, лекари, опозиционери, дисиденти и военни. Над 130 медии са спрени от миналия юли насам.


За Калъчдароглу референдумът е противоконституционен и той отправя апел към Европейския съд за човешките права.
Маршът, който премина трасе с дължина 425 км, стартира на 15 юни, след като депутат от партията на Калъчдароглу – Енис Бербероглу, е осъден на 25 години затвор с обвинения, че е шпионин. Бербероглу става първият министър от партията, който влиза в затвора след опита за преврат миналото лято. Това е и краят на тихото съгласие, което двете партии постигат помежду си в името на общото благо и националния мир миналото лято. След референдума ролята на парламента така или иначе е ограничена, а гоненията срещу опозицията символично започват от редовете на Републиканската народна партия с осъждането на Бербероглу. И опозицията най-сетне реагира.

В похода участват хора от всякаква възраст като 57-годишния Адир Найдър, който казва пред Guardian, че „загубихме демокрацията в страната ни и си я искаме обратно“.
Маршируващите са хиляди, а от Истанбул ги делят едва сто километра. Източник: terminal3.bg

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети