Студентът Стефан Радов от Дупница разкри как са раздавани бонуси за милиони на администрацията в Софийския университет

DenNews.bg
04.07.2017
размер на текста:

 6,5 млн. лв. са получили под формата на допълнителни възнаграждения служители от администрацията на Софийския университет в периода 2011-2016 г., като близо една трета от парите са били раздадени само през миналата година. Това показват данни, които двама студенти от Алма матер са поискали по Закона за достъп до обществена информация.

По техен сигнал полицията и Агенцията за държавна финансова инспекция проверяват учебното заведение.

Единият от студентите е Стефан Радов от Дупница, който отбеляза, че през годините има доста голям ръст на средствата по това перо – от 500 000 лв. през 2010 г. до почти 2 млн. лв. през 2016 г.

Другият от подателите на сигнал – Симеон Георгиев даде конкретен пример за тази тенденция допълнителното заплащане в един момент да превиши основното. „През 2010 г. главният финансист на университета получава 7400 лв., а през 2016 г. – 35 000 лв.”, каза той и уточни, че става дума за човек, който не извършва преподавателска дейност. „Никога не сме търсили сметка за допълнителните възнаграждения на нашите преподаватели”, подчерта Георгиев.

Ректорът не вижда проблем, МОН обяви неутралитет

„Това са възнаграждения за докторска степен, за трудов стаж, за изпълняване на административна длъжност – да кажем ректор или декан, за допълнителен труд, за извънреден труд, десетки правни основания има за това и ще бъде нарушение да не ги изпълняваме”, подчерта пред bTV ректорът проф. Анастас Герджиков.

По думите му парите са раздадени на 3000 души, като средно на месец сред администрацията са се разпределяли по 100 000 лв.

„В нито един от случаите не става дума за бонус, в нито един от случаите не става дума за 13 заплата. Тези хора са получили по 1000 лева на месец допълнително за каквото са извършили, допълнителен труд и проекти, които не се финансират от университета и т.н.”, категоричен беше ректорът, който отбеляза, че двамата студенти са искали десетки хиляди страници информация.

На този фон от МОН обявиха, че Софийският университет е автономен и сам разпределя бюджета, с който разполага.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети