US полицаи убиха по невнимание австралийка, повикала ги на помощ

DenNews.bg
18.07.2017
размер на текста:

40-годишна австралийка е застреляна в САЩ от полицаи, които сама повикала на помощ. Трагедията, шокирала цяла Австралия, се е разиграла в Минеаполис, щата Минесота. Джъстин Деймънд се обадила в полицията, след като чула шум и викове, вероятно от изнасилване в уличката зад сградата, където живеела. До момента не е ясно защо и как пристигналите униформени открили стрелба, при която австралийката е убита.
Известно е само името на полицая, произвел фаталния изстрел - американец от сомалийски произход. В момента тече разследване на случая.
Бащата на жертвата - Джон Рушчик, каза, че дъщеря му - учителка по медитация, е била "пътеводна светлина за всички нас" и настоя да бъдат изяснени всички обстоятелства около гибелта й и виновниците да бъдат наказани.
Австралийските вестници пишат, че тя е била сгодена и щяла да се омъжва за американския си годеник през август, като вече носела неговото фамилно име.
"Америка е пълна с огнестрелни оръжия, които вероятно са повече от хората", каза по този повод Филип Алпърс, изследовател от Университета на Сидни на проблема за разпространението на огнестрелните оръжия . Според него Съединените щати са много рискова страна заради.
Австралия пък провежда политика на рязко ограничаване на употребата на огнестрелни оръжия.
В последните години в САЩ имаше няколко убийства, извършени от полицаи, които предизвикаха бурно недоволство и протести.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети