Опозицията свиква 24-часова стачка във Венецуела

DenNews.bg
18.07.2017
размер на текста:

Опозицията свиква 24-часова генерална стачка във Венецуела само ден след неформалния референдум срещу управлението на Николас Мадуро. Стачката е планирана за четвъртък, а целта е да окаже натиск върху президента и да постави началото на нова вълна от протести. От четири месеца почти всеки ден хиляди хора излизат на демонстрации срещу лошото управление. 95 души бяха убити при сблъсъците с полицията, изпратена от Мадуро.
Генералната стачка е обявена като мирна, но може да доведе до барикадиране на пътища, седящи стачки и поход до президентската резиденция Мирафлорес, както при краткия опит за преврат срещу предшественика на Мадуро Уго Чавес през 2002 г.
Опозицията ще обяви „правителство на националното единство“, паралелно с правителството на Мадуро, който отказва да се оттегли.
Мандатът на президента изтича в началото на 2019 г., но той поиска разпускането на венецуелския парламент (доминиран от опозицията) и избори за конституционно събрание, което да промени конституцията и вероятно да отмени голяма част от действащото законодателство. Изборът на конституционния парламент е насрочен за 30 юли.
„Не искаме да станем Куба, не искаме да бъдем страна, лишена от свободите й“, заяви председателят на парламента Хулио Боргес, член на опозицията.
На неофициалния референдум 98% от избирателите се обявиха против подмяната на парламента с конституционно събрание и настояха армията да защити Конституцията. В допитването участваха близо 25% от избирателите - 7,6 млн. венецуелци, според данните от пълното преброяване. За сравнение: опозицията спечели парламентарните избори през 2015 г. със 7,7 млн. гласа, а Мадуро беше избран през 2013 с 7,3 млн.


Междувременно американският президент Доналд Тръмп заплаши Венецуела със "силни и бързи икономически мерки", ако президентът Мадуро продължи усилията си за промяна на Конституцията.
В декларация на президента на САЩ се казва:
"Венецуелският народ вчера отново ясно показа, че е за демокрация, свобода и върховенство на закона. Въпреки това смелите действия на венецуелците продължават да са пренебрегвани от лош лидер, който мечтае да стане диктатор".
"Съединените щати - продължава Тръмп - отново призовават да бъдат произведени свободни и честни избори и застават на страната на венецуелския народ, който иска да върне страната си към демокрация и процъфтяване. Ако режимът на Мадуро наложи учредително събрание на 30 юли, Съединените щати ще предприемат силни и бързи икономически действия."

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети