Пълен абсурд: Фирма опита да нахлуе в блокове в Дупница с непоискана услуга

Десислава Панайотова-Янкова
14.07.2017
размер на текста:

 Фирма опита да нахлуе в три жилищни кооперации с пет входа в Дупница с непоискана от собствениците услуга и със съоръжения, за които не е дадено нито писменото, нито устното съгласие на Етажните собствености.
Случаят се разиграва от три дни и продължава да се развива и към момента.
Фирма „Телелинк“ има валидно разрешително за разкопаване на улични и тротоарни площи за прокарване на кабели на „БТК“ ЕАД, което е издадено от кмета на Дупница Методи Чимев на 4 юли тази година. Там изрично е посочено, че разкопаването става след поставяне на заграждения, предупредителни знаци и др.
Знаци и заграждения при разкопаване на тротоарни площи на ул. „Св. Иван Рилски“ вчера не бяха поставени, заради което живеещи в кооперациите там се оказаха блокирани с автомобили си. Същата картина се повтори и тази сутрин на ул. „Раковски“.
Кметът Методи Чимев разпореди на служители да извършат проверка на място, както и на дейността на фирмата по разкопаване на улични и тротоарни площи до момента.

 

Големият проблем за собствениците в петте входа на ул. „Раковски“ обаче се оказа опитът за прокарване на съоръжения вътре в сградите. Няма писмо или обаждане до нито един от домоуправителите, няма и поставени на входовете листови, както за това, че днес дворовете ще бъдат блокирани, така и предварителна информация за намерението за влизане на фирмата в сградите.
Т.е. собствениците нито са информирани за намерението за прокарване на тръби и кабели и разполагането на кутии в частната им собственост, нито са дали устно или писмено разрешение за това.

 

„Разрешително за разкопаване е издадено за уличната мрежа, но не и за влизане в сгради. Влизането в сградите няма как да стане без изричното съгласие на собствениците“, коментира кметът Методи Чимев.

Колите трябваше да бъдат изведени по спешност.

Служител от фирмата обясни, че тя е изпълнител на прокарването на мрежа за телевизия и интернет и сградите, в които ще бъдат разположени съоръжения са предварително посочени.

„Мрежата тръгва от централната поща и върви през града. Вече жк „Бистрица“ е окабелен и там нямахме никакви проблеми. Не става дума за антени с излъчване. Кутиите се слагат, за да може хората да си пуснат телевизия или интернет, когато пожелаят“, обясни служител на фирмата.
Според него случаят с неинформирани предварително блокове е единичен.

 

„На мен изпълнителят на обекта на място ми казва по телефона, че са поставени листовки и хората са информирани. Аз няма как да знам това дали е така. Може и да има пропуски“, посочи още той.
Писмени разрешения от Етажните собствености обаче не са искани, затова и немя как да е сигурно, че до момента окабелязването на сградите е станало и ще продължи да става със съгласието на собственика.
„Нашите хора обикалят да питат и хората си казват“, посочи отговорникът на проекта.
Кои хора, колко хора, как и какво са казвали не е ясно, тъй като протоколи няма.
Етажни собствености от изненаданите с разкопките блокове вече заявиха, че не желаят фирмата да влиза в сградите. Това трябваше да бъде повторено няколко пъти в причудливи телефонни разговори, които може да видите по-долу в текста.
В една от главните роли по неволя се оказа моя милост, авторът на текста. Целта на този текст не е събиране на съчувствие, а предупреждение към останалите Етажни собственици по трасето на планираните разкопки, а и въобще към собствениците и обитателите на апартаменти в жилищни кооперации и блокове. А именно, че

 

 

ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ (ДОРИ И В БЪЛГАРИЯ) Е НЕПРИКОСНОВЕНА

 

 

Достъпът до нея става единствено и само с разрешението и съгласието на собствениците, независимо дали достъпът се иска от държавен, общински или частен орган/субект. Единствено без покана и разрешение може да влезе полицията при нарушаване на обществения ред или криминално деяние и пожарната при инцидент, пожар, авария.

Решенията в Етажната собственост се вземат на принципа 50+1, като един апартамент има един глас, равняващ се на процент общи части, които апартаментът има от сградата. За пример: такива разрешения са задължителна част от документацията за включване към газопреносната мрежа. Първият, пожелал да включи газ в жилището си, е задължен да събере 50+1 от гласовете на собствениците, което се удостоверява с протокол. Ако желаещите са малцинство, то те се съобразяват с решението на мнозинството.

 

Това важи за всички случаи, в които има дейности по целостта на фасадата и общите части в сградата.
Такъв е настоящият случай – пробиване на стена или дограма на входна врата, прокарване на тръба/жици по общи части.
Т.е. фирмата задължително е трябвало да изисква писмени протоколи от Етажните собствености, защото само така се отразява лигитимно волята на собственика.
Фирмата не може да получи достъп само с „да“ от един или няколко души от сградата, но не може и да не приеме „не“ за отговор, ако не всички отговарят с „не“. Т.е. фирмата поучава решението само след гласуване на Етажната собственост, което явно не е правено до момента.

 

Дори от ЧЕЗ искат разрешение за достъп, когато се прави промяна по ел.таблата, като при смяната на електромерите. ВиК също предупреждава с писма или по телефона, за да има представител на собственика при засичането, монтирането или демонтирането на общия водомер.
Опитът на нашата Етажна собственост е, че до момента никоя фирма/доставчик не е влизала и извършвала дейност по сградата без покана/заявка от клиент/бъдещ клиент, че ще се променя/ползва услуга.

 

 
Хората сами сложиха част от извадените плочки обратно, за да могат да изкарат колите си.

Надявам се, без да ме обвините в раздвоение на личността, по-долу ще ви разкажа премеждията ми на домоуправител. А като собственик и домоуправител, този случай ме накара да се замисля дали пък няма опасност на някоя от междублоковите площадки да се появи лавка за продажба на билети за търкане, само защото някой от живеещите може евентуално да реши да си пробва късмета в лотарията?! Пак така изневиделица, без предварителна информация и без поискано съгласие…
Другото тревожно, което ми направи впечатление е, че на място служителите и работниците не уточняваха ясно, че става дума за съоръжения на частна компания. Използваната дума беше "бетекато", която дума спокойно може да заблуди възрастните хора, за които "бетекато" и "енергото" все още са държавни/държавата.

 

Събитията по дни:


В сряда с много шум и трясъци някаква хора започват да режат асфалта на двора. Същият този асфалт, който моите родители и всички съседи са платили преди години, за да бъде дворът нормален двор. В последствие същия този асфалт беше рязан, дупчен и копан. След последните разкопки за полагане на тръби за газ бордюрите на градинката ни и самата градинка не бяга възстановени от фирмата.
В сряда по линията на кръпките от разкопките за тръбите за газ пак забръмча машина. Без предупредително писмо и без устно уведомление, че нещо ще се случва и какво въобще ще се случва. След като поисках от работниците да повикат отговорник на обекта, такъв се появи.
Бетекато ще прокарва кабели.
Напуши ме смях! Казва го така, сякаш не говорим за частна компания и не сме 2017 г., а говорим за някогашното държавно БТК и сме 1984 г. Почти съм сигурна, че работниците от бригадата бяха репетирали точно как да кажат медено „бетекато“, че да звучи сякаш държавата ги праща със специална мисия да окабелят и пуснат сигнал на последните останали без връзка с цивилизацията кроманьонци:)) А ние, въпросните кроманьонци, трябва да посрещнем бетекато в пълно мълчание с хляб и сол:)))
Веднага попитах защо не сме уведомени, след като може да се постави писмо/листовка на входната врата на кооперацията, може да бъдем информирани и по телефона, тъй като данните за контакт с домоуправителите ги има в общината. Обяснението беше някаква компилация от „бърза“, „закъсня“, „не работи“, „принтер“, „началник“, „работник“, „наша грешка“, „съжалява“. Т.е. някъде някакъв принтер или не е работил, или е закъснял да изпринти писмата, или прекалено бързо ги е принтил… не знам, не разбрах:)))
Поисках разрешително-добре, показа ми разрешителното от кмета, фигурираше и нашата улица и бяха изброени мерките за възстановяване на повредената при разкопаването настилка. Докато четях документа, чувах: „течен асфалт“, „много хубави плочки“, „не личи“, „е, там долу са доволни“, „никой не ни се скара“, „хуу е“, „началника“.
Поисках карта-добре, човекът ми показва карта, на която моментално забелязах грешка – начертаното трасе за разкопаване разполовява съседната сграда, а не я заобикаля. По дяволите! Там живеят хора, които ми е приятно да виждам:)))
Затова и обясних, че има грешка - „да“, „коригира“, „заобикаля“, „тюх“, „тюх“.
Поисках да ми бъде дадено разрешителното, за да го приложа към документите на Етажната собственост. Едно, че да имам доказателство колко съвестен домоуправител съм, второ, че да имам доказателство, така за всеки случай, все пак там е името на кмета:)))
Мир, спокойствие и взаимно разбирателство, ще кажете вие и ще сте прави:))
Ако не бях чула гръмовното: „Ето тук правим дупка и влизаме в сградата с тръбите“. Толкова бързо се завъртях, че в първата секунда не разбрах дали ръката на човека сочи дограмата или стената.

„ВЛИЗАМЕ“, без да има въпрос „ИСКАТЕ ЛИ“, „МОЖЕ ЛИ“.

И така започна моето друсане в нерви и обяснения, че частната собственост е неприкосновена.
Изключително спокойно обясних, че ПРЕДИ да влязат и без значение дали ще влязат през стената или дограмата, трябва да попитат собственика.
„Ама то са тръби, прокарват се до втория етаж и там една кутия се слага, за който иска да се включи в бетекато“.
Отново обясних, че нямат право да влизат в сградата без Етажната собственост да е дала съгласие и че до час ще мога да дам отговор. Разбира се, защото моите съседи са копчета – върнах се с отговора за по-малко от час с: НЕ ИСКАМЕ да влизате в СГРАДАТА, може да ви дам ПИСМЕН протокол.
Човекът прие посланието, но вчера се продължи повтарянето по телефона на същото пред втори човек-отговорник на проекта.
Аз:
-Защо не бяхме уведомени кога и какво ще се извършва?
Той:
-Не сме ли ви уведомили? Имаше едни листовки. Нямате ли от тях?
-Не, затова питам.
-Едни работници разнасяха. Слагат на вратите. Нямате ли листовка?
-Не, нямам. Нито аз, нито някой от петте входа е видял писмо или листовка.
-Сложили са такива листовки на вратите на улица „Чаталджа“.
-Тази улица е на няколко километра от нас, как да видя листовката на вратите там?
-Имах предвид, че там са сложени.
-Там може да са сложени, но на нашата улица няма.
Аз:
-Не желаем да влизате в сградата и да бъдат поставяни тръби.
Той:
-Това да не е личното ви мнение?
-Домоуправителят съм и ви казвам решението на собственика.
-Колко семейства сте?
-Осем.
-А колко човека?
-Изпитвате ли ме?
-Не, нееее, но нали знаете, че ВСИЧКИ трябва да не искат.
-Не, не е така.
-Значи сте само вие?
-Не съм само аз, решението на собственика е такова.
-Вие не сте собственикът.
-Да, не съм. А вие знаете ли закона?
-Аз ви казвам, че ВСИЧКИ трябва да не искат иначе ще вкараме тръбите.
-Не, няма да ги вкарате, а и не знаете закона. По закон не гласуват всички, че да питаме ВСИЧКИ, но така или иначе 100% са против да влизате в сградата.
-Ако някой иска да е към Виваком? Това не са някакви големи тръби.
-Не, никой не иска. Не желаем да влизате в сградата. Мога да ви дам протокол с решение и подписи.
-Това сигурно ли е? Може да ви се обадят от Виваком.
-Да, сигурно е. Да ви изпратя ли протокол?
-Не, но сте сигурна, че никой не иска да е на Виваком?
-Мога да ви изпратя протокол.
-Не, неее…. Сигурно ще ви се обадят от Виваком…
-Етажната собственост от номер .. също не желае да се влиза в сградата им.
-Вие и на тях ли сте домоуправител?
-Не, но той ми се обади, че са на същото мнение. Ако искате може да ви се обади отделно.
-Не може да говорите от името на всички.
-Добре, ще ви се обади той.


Днес, ден трети. Отново дандания. Два двора са оказани блокирани от започнали отново БЕЗ предупреждение за начален час разкопки. Хващаме горе-долу навреме случващото се и съседите успяват да изкарат автомобилите си, след като предварително сами връщат част от плочките на мястото им. Успяват да се изнесат, включително и съсед, който отива да посети съпругата си в столична болница. За късмет жената бе изведена от блока с носилка и линейка буквално часове преди старта на случката. Втори разговор с отговорника на проекта:

Аз:
-Здравейте. Продължаваме с абсурдите явно. Двата двора се оказаха блокирани. Отново не сме предупредени.

Той:
-Не знаехте ли? Отговорникът на място каза, че е поставена листовка.
-Не, няма табели, няма листовка. Вече ми има телефонния ми номер, но и по телефона не ми каза кога точно ще започват да копаят и къде. Не знаех, никой не знаеше, че дворовете ще бъдат блокирани.
-Той ми каза, че са сложени листовки. Ще го питам. Аз няма как да знам. Няма как да знам и дали вие казвате истината.
-Не бих си позволила да заблудя съседите си, ако имах информация. Още една Етажна собственост не желае да влизате в сградата им.
-Така ли? Ами има ли смисъл да копаем тогава по тази улица?
-Не знам, казвам ви, че не желаят такава услуга и да влизате в собствеността им. Другият домоуправител ще се свърже с вас, за да не решите, че лъжа и говоря от името на всички.
-До сега такива проблеми не сме имали, но нека се обади. Никой не е казал до момента, че не иска да се влиза в сгради.
-Може хората да не са знаели въобще за какво се копае и не е ясно как въобще сте получили съгласие, щом нямате протоколи.
-Това е, за да може да ползват услуга. Ако решат след време, аз пак ли трябва да копая?
-Нямам представа, но в момента не желаем услугите ви. А и не смятате ли, че това е агресивно завладяване на пазара?
-Може и така да излиза, но на мен това ми е работата-да прокарам мрежа.
-Ние не желаем да влизате в сградата. Другият домоуправител също ще ви се обади.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети