Турското посолство у нас и ДОСТ готвят утре в Шумен чествания за годишнина от неуспешния преврат срещу Ердоган

DenNews.bg
14.07.2017
размер на текста:

 Турското консулство и ДОСТ организират поредната си етническо-религиозна провокация в област Шумен. В събота във фоайето на Драматичния театър „Васил Друмев" в Шумен те организират тържество за годишнината от победата на здравите сили в Турция. Официален организатор е турското консулство, а поканите се разпращат от присърдужната на Анкара, уж българска, партия ДОСТ.

За това алармират от областното ръководство на ВМРО - Шумен. Припомняме, че през миналата година ДОСТ заедно с официални турски представители официално наименуваха и откриха джамия на същата дата във Велики Преслав.

Поредна турска провокация на територията на област Шумен. ДОСТ и официални дипломатически представители на Република Турция вече втора година инспирират напрежение в региона. Целта им е ясна – противопоставяне, разделяне и разпалване на омраза по един подъл и злонамерен сценарий, казва общинският съветник и координатор на ВМРО – Българско национално движение в Шумен Деан Станчев.

Той е научил от граждани, че тази събота се готви коктейл, който да отбележи годишнината от победата на здравите сили в Турция. Според него това ще е официално събитие във възхвала на начина, по който Ердоган смаза опита за преврат в Турция.

По програма, забележете, в събота на 15-и юли във фоайето на Драматичен театър „Васил Друмев". За нас като патриоти е скандално подобно събитие. Смятаме, че всеки нормален български гражданин ще се възмути от подобно събитие, което има за цел да славослови кървавото потушаване на гражданската съпротива срещу авторитарния, диктаторски режим на Ердоган. Знаем, че хиляди хора бяха арестувани, бити, някои бяха убити, десетки хиляди бяха репресирани. Това продължава и към ден днешен. Да се организират чествания на погрома на Ердоган над инакомислещите е пълен цинизъм. Още по-голям цинизъм е да празнуваш тази т.нар. победа в България, коментира Станчев.

От ВМРО сме убедени, че целта на това мероприятие е провокация и разпалване на етническо и религиозно противопоставяне. Недоумяваме как е възможно уж българска партия и официален представител на една държава да дава тържествен коктейл във възхвала на терора. Напомняме, че събитията с преврата през м.г. в Турция бяха еманация на насилието, видяхме грозни сцени. Друг е въпросът, че вътрешно турските проблеми се прехвърлят изкуствено в България. Затова и питаме Местан и компания: сега чествате погрома на Eрдоган над опозицията, утре това ли искате да правите в България, заявява общинският съветник.

Станчев определя като отвратителен факта, че една държавна институция (Драматичен театър „Васил Друмев" в Шумен) е дала съгласие и участва в пиршеството на кръволоците. Той настоява театърът веднага да се разграничи от този коктейл за славославене на Ердоган, като откаже провеждането на събитието.

Директорът на театъра трябва на минутата да си подава оставката и да си ходи! Не отива на една българска културна институция, издържана с парите на българския данъкоплатец да става съучастник в политическите вакханалии на Местан и Ердоган, допълва Деан Станчев.

Ние от ВМРО в събота ще се противопоставим на въпросния коктейл. За ДОСТ трябва да стане ясно – като български граждани няма да се съгласим с тази провокация, завършва Станчев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети