Вървим към екокатастрофа: И Костинброд отказа да приеме боклука на Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
12.07.2017
размер на текста:

Тези гледки към момента са изключение, а дали ще станат правило след 1 януари зависи от преговорите.

И община Костинброд отхвърли молбата да приеме боклука на Дупница. Официалният отказ ни приближават към картина на тотална екокатастрофа само след месеци.
Общината има буквално броени седмици – до началото на октомври, за да сключи договор с друга община, която да приеме отпадъците на Дупница след закриването на сегашното сметище над жк „Бистрица“. Това е задължително условие, за да получи Дупница европейско финансиране за изграждане на сепарираща и компостираща инсталации към центъра за битови отпадъци, който предстои да бъде изграден.

 

По-важното обаче е, че на 1 януари 2018 г. сметоизвозващите камиони няма да имат право да влязат в сегашното сметище на Дупница, т.е. ако общината няма сключен договор с друга община до 31 декември тази година, към загубата на 12 милиона евро за инсталациите ще се прибави и картината на заринати с боклук улици, площади и дворове, позната ни от Неапол и Палермо.

 

След като и Костинброд повтори „не“-то на Перник и Самоков, сега единствената надежда е в днешната среща на народния представител Ивайло Константинов с министъра на околната среда и водите Нено Димов. На нея ще стане ясно колко са свободните площи в депата на общините, намиращи се в радиус от 100 км от Дупница, т.е. тези, които имат възможност да приемат дупнишките отпадъци.

 

Възможността, дадена от свободния обем на депата обаче не означава автоматично съгласие, което да реши проблема на Дупница. Съгласието трябва да бъде дадено от Общинския съвет на ответната община, след отправена от Дупница молба.

 

Само отбелязваме, че обществото има изключително нисък праг на търпимост по темата за битовите отпадъци, като най-близкият ни пример са протестите на джерманци срещу терена на новия център. Най-цветният пример обаче си остава софийският боклук, който бе разнасян из страната докато от балите не поникнаха фиданки. А отбелязваме това, за да бъдем и ние и вие подготвени за още отговори „не“.

 

Задачата да бъде открита община, която да даде съгласие се усложнява допълнително и от факта, че към условието Дупница да има договор за извозване на боклука има едно изключително важно подусловие-договорът трябва да бъде сключен с община, която има лицензирано депо, т.е. механично отпадат общините, които са на нашето дередже.


Разговори и преговори, т.е. молби и просения са единственият вариант при търсенето на домакин за дупнишкия боклук. Общината няма как да въздейства по друг начин на съседните общини, държавата също няма как да окаже натиск. „Държавата не може да каже „вие ще приемете боклука“. Няма как да стане. Това е като държавата да ви разпореди кой да живее в апартамента ви“, посочи депутатът Ивайло Константинов. Припомняме, че и като председател на ОбС-Дупница той работеше изключително активно за решаване на гигантския проблем с боклука – от закриването на сегашния боклукчарник над жк „Бистрица“, който макар да наричаме депо, всъщност не отговаря на никакви изисквания за това, до построяването на нов център, включително сепарираща и компостираща инсталации.
„Никой не иска да се лишим от сепарираща и компостираща инсталация. Надявам се да стигнем до споразумение с някоя община“, посочи Ивайло Константинов.

 

Всъщност близките варианти се стопиха до…. София.

 

Столицата е единствената, която може да ни измъкне от затруднението. „Проблемът е, че за да бъде одобрен проекта за компостираща и сепарираща инсталации трябва да имаме или лицензиран център за отпадъци, какъвто ние нямаме до края на годината, или да имаме договор за извозване на боклука до лицензирано депо. След като Перник, Самоков и Костинброд ни отказаха, най-близо остава София. Разбира се, има и други варианти, но те са на голямо разстояние от нас. Наистина правим всичко по силите си, но ни трябва и помощ от държавата“, коментира и зам.-кметът Красимир Георгиев. Той посочи, че със сигурност общината ще иска помощ от държавата за транспортните разходи.

 

„Иначе какво ще се случи с такса смет? Колко ще трябва да скочи, след като разходите за извозването на отпадъка ще се увеличат 4 или 5 пъти? Немислимо е да се справим сами и ще търсим помощ от министерството“, каза още Георгиев и посочи, че министерството има важна роля в намирането на приемна община, защото новите депа са реализирани с евросредства, а не с пари от бюджетите на общините и дума би трябвало да има и държавата, т.е. МОСВ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети