Единна европейска система слага край на превъртането на километражите

DenNews.bg
11.07.2017
размер на текста:

Единна европейска система ще сложи край на манипулирането на километражите, което занимание обогатява търговците на коли втора ръка, но носи риск за техните клиенти.
Предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе одобрено от Европейската комисия, а изпълнението на програмата ще започне веднага, след като средствата за изпълнението на мерките-1 250 000 евро, залегнат в бюджета на ЕС за 2018 г.
По-рано предложението на българския евродепутат бе подкрепено от Светомната автомобилна асоциация (FIA).
Програмата предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните от годишните технически прегледи (ГТП) на колите и да позволява обмен на тези данни в рамките на ЕС.
"Надявам се, това да е първата крачка към елиминирането на този проблем, който засяга буквално всяко домакинство, особено в Източна Европа, където, за съжаление, хората могат да си позволят предимно употребявани автомобили", коментира за нацоионалното радио Новаков.
"Всяка година, когато един автомобил минава ГТП, служителите от сервиза ще трябва да въвеждат в системата показанията на километража. Идеята ни е да осигурим превенция - не да следим всеки търговец поотделно дали е превъртал километражите или не, а да дадем свобода на хората да виждат реалния пробег на колата и да правят информиран избор."
Андрей Новаков очаква да бъде пресечен "в огромната му част" проблема с измамите. "Началото на края на превъртения километраж вече настъпи", заяви той.
Според евродепутата, дори е възможно да се появи ниша за автомобили втора употреба, които имат сертифициран по новата програма километраж.
Новаков обмисля да предложи центърът на управление на програмата да бъде базиран у нас.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети