Цацаров лично разпореди ДАНС, НАП и Инспекцията по труда да влязат в мина "Оброчище"

DenNews.bg
05.06.2017
размер на текста:

 По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, днес - 05.06.2017 г. Окръжна прокуратура – Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“.

Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от „Евроманган“ АД, със седалище с. Църква, община Балчик, обл. Добрич.

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич г-н Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера „Евроманган“ АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Установява се чрез проверка на място съответствието на посочените в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика инвестиции и действително направените такива. Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер, с оглед данни за извършено данъчно престъпление.

Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите. До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия.

Проверката продължава.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети