КНСБ-Дупница: Непълнолетни не трябва да работят на открито при над 30 градуса

DenNews.bg
30.06.2017
размер на текста:

КНСБ-Дупница припомня на работодателите, че непълнолетните не трябва да работят на открито при над 30 градуса, а максималната температура в закрити помещения за тях е 28 градуса.
Ето каки са още задълженията на работодателите в горещите дни:

С повишаването на температурите през лятото възниква и опасността от прегряване на организма, топлинен и слънчев удар по време на работа. За да се намали риска от тяхната поява е необходимо да се предприемат някои превантивни мерки:
• Постоянно проветряване на неклиматизираните помещения.
• Осигуряване на работно облекло, улесняващо топлоотделянето – от естествени материи /памук, лен/, с подходящ дизайн /удобно и широко/. При работа на открито – защита на главата с шапка, използване на работно облекло със светъл цвят.
• Осигуряване на рационален питеен режим с оглед компенсиране на загубите на течности и минерални соли /минерална вода, чай, айрян/.
• При възможност монтиране на средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите.
• Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и др. средства за защита от пряко слънчево огряване.
• Други подходящи мерки са преместването на работата на места без достъп на пряка слънчева светлина, например в приземни етажи.
• Оборудване на климатизирани помещения за рационално охлаждане и почивка.

При работа на открито важно място заемат и организационните мерки, които включват промяна на работното време, преминаване на гъвкаво работно време, така че да се избягва работата в най-горещите часове на деня – започване на работа в ранните часове на деня и / или приключване във вечерните часове.

Продължителността на въздействие на високите температури може да се намали чрез въвеждане на повече и по-продължителни регламентирани почивки по време на работа, провеждани в специално обзаведените помещения с оптимален микроклимат /рекреационни възли/.

Работодателите следва да полагат особени грижи за работещите непълнолетни лица. Забранява се работа на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение над +25 градуса, като се допуска температура на въздуха до +28 градуса в случаите, когато температурата на външния въздух е над +25 градуса. Забранена е работа на открито на непълнолетни лица при температури над + 30 градуса.

Освен тези мерки за превенция, Работодателят трябва да създаде организация за ефективно оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар, която следва да започне веднага след появата на първите признаци.

С такива препоръки излязоха вчера от Главна инспекция по труда.
При нарушения на правилата работниците и служителите могат да потърсят съдействие от синдикатите и трудовата инспекция.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети