И двете страни имат вина за боя в Асеновград, обяви прокуратурата

DenNews.bg
30.06.2017
размер на текста:

Има доказателства, че и едната, и другата страна са започнали побой при язовир „40-те извора”. Това заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов в коментар за случая с пребити младежи в Асеновград от началото на тази седмица. Попов уточни, че по-късно в ромската махала „Лозница” в Асеновград е разпространена информация, че има загинал след боя циганин. Точно затова ромите се вдигат и отиват пред болницата в града, където следват батални сцени, включително побой с колове и лопати. Има и любителски запис на първоначалния побой. До момента е установено, че двама души са със средни телесни повреди и петима - с леки телесни повреди. Затова има и обвинения както за хулиганство, така и за средни телесни повреди, като допълнителните обвинения са за двама от деветимата задържани. Средните телесни повреди представляват счупена ръка и счупени лумбални прешлени, като и двамата пострадали са от младежите, трениращи гребане. Попов добави, че и двамата пострадали са пълнолетни. Окръжният прокурор заяви, че ще има и други обвинения, свързани със закани с убийство – по чл. 144 от Наказателния кодекс, като наказанието е до три години затвор. Има дори доказателства срещу един от арестуваните, че е опитал да убие човек, като го прегази с автомобил. В рамките на един месец досъдебното производство ще бъде внесено в Окръжния съд в Асеновград т.е. няма да има бързо производство на практика, стана ясно от думите на обвинителя. Причината – става въпрос за случай на масово сбиване, с участието на над 100 души, няма как всичко да приключи за дни, добави Попов. Оказа се и, че част от арестуваните са осъждани, единият задържан е осъждан за хулиганство, при това за случай с оказана съпротива срещу полицай.

На втория протест в Асеновград снощи напрежението ескалира, след като участниците в демонстрацията опитаха да щурмуват ромската махала в града. При опит да пробият кордона от полицаи и жандармеристи, полицията установява двама души, които провокират с агресивни действия. Двамата са отстранени и предупредени, не са арестувани.

Участници в протеста твърдят че е имало полицейско насилие и няколко души са удряни по гърба с палки, полицията отрича да има такива случаи.

Днес протестите продължават, а на 2 юли, неделя, в Асеновград се очаква още по-голям протест с искане за защита на обикновените граждани от беззаконието.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети