Виза само за мюсюлманите с роднини и бизнес в САЩ

DenNews.bg
29.06.2017
размер на текста:

Държавният департамент на САЩ въведе нови изисквания за издаването на визи за жителите на шест мюсюлмански страни и бежанците, предаде ТАСС, цитирайки свои източници.
Според агенцията, за да получат американски визи, всички бежанци и граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябва да докажат, че имат близки роднини в САЩ или бизнес отношения с Щатите. Тези регламенти трябва да влязат в сила съвсем скоро.
Въвеждането на изискванията е резултат от неотдавнашното решение на Върховния съд на САЩ, според които частично беше възстановен имиграционния указ на президента Доналд Тръмп за ограничено влизане в страната за граждани на шест мюсюлмански държави. Съдът постанови, че забраната за пътуване важи за жителите на тези страни, ако те не са със силни връзки със Съединените щати.
В началото на юни Тръмп поиска от Върховния съд да разгледа иска за преразглеждане на решението на Апелативния съд, който счете за целесъобразно да се запази временната забрана за изпълнение на постановлението за имиграцията. Очаква се, че Върховният съд ще завърши разглеждането на делото не по-рано от октомври.
По-рано федералните съдилища два пъти блокираха указа на Тръмп за затягане на мерките в областта на имиграцията. С първото постановление бе въведена забрана за 90 дни за влизане в САЩ за гражданите на седем мюсюлмански страни (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен). Първият път на документа се противопостави федералният съд в Сиатъл, а след промените, при които Иран бе изключен от черния списък, постановлението бе блокирано от съда в Хавай.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети