Асеновград излезе на протест след нападение над ученици

DenNews.bg
29.06.2017
размер на текста:

Повече от 2000 души излязоха на протест в Асеновград снощи, след като по-рано група роми нападнаха с колове, мотики и камъни ученици, родители и треньори.
Към протестиращите се присъединиха и над 100 рокери. След края на протеста, провел се пред общината, много хора се насочиха към ромската махала, но полицията препречи пътя им.
Нападнатите деца са от отбор по кану-каяк, атакувани са по време на тренировка на язовир „40-те извора“. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.
Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.
Родителите на децата са категорични, че протестите ще продължат. Те обясниха, че ромите не са предизвикани по никакъв начин. Изтъкват още, че броят на циганите в Асеновград се е удвоил със заселници, най-вероятно заради осигуряване на гласове по изборите.
Изключително засилено е полицейското присъствие в града. Полиция и жандармерия пази подстъпите към ромската махала.
„Синът ми е добре. Ръката му е счупена. Той трябваше да се състезава днес, но заради ромските действия, сега няма да се състезава. Това не беше сбиване, а опит за убийство. Дойдоха над 100 роми с колове да бият децата, а ние гледахме да ги защитим. Засега има 8 задържани. Дано да си получат наказанието”, коментира за „Здравей, България” Иван Тодоров, баща на едно от пострадалите момчета.Родителите се опасяват, че инцидентът може да сложи край на възможността за спортна кариера на младежите. "Няма да могат да тренират, да ходят на състезания и да се развиват, но това се отрази и на психиката им. Каква психика ще имат? Всички се страхуват. Не искаме саморазправа. Никога ние не сме влизали в ромската махала, за да бием децата там. Не искаме саморазправа и напрежение, искаме справедливи наказания и ред", коментира друг родител на пострадал ученик. Апелът е протестите да бъдат мирни и да не се стига до ескалация на напрежението.
Протестиращите имат среща с кмета на града днес. Подготвя се и подписка до главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети