Испания залови шестима, набирали терористи от Европа

DenNews.bg
28.06.2017
размер на текста:

Шестима души са задържани в Испания, Великобритания и Германия. Те са обвинени в поддържане на връзки с джихадистката групировка "Ислямска държава" и вербуване и радикализиране на потенциални членове. Това съобщи испанското вътрешно министерство.
Арестите са организирани от испанската полиция в сътрудничество с колегите си в Германия и на Острова. Четирима души са задържани в Палма де Майорка, един човек във Великобритания и един в Германия.
Министерството пояснява, че полицейските сили от различни държави си сътрудничат с посредничеството на агенциите в ЕС, споделяйки информация в борбата с тероризма.
Задържаните са подготвяли и разпространявали видеоматериали с насилие, а също така са организирали ежеседмични срещи за вербуване на млади хора да пътуват до конфликтни зони.
Разследването е започнало през 2015 г. след откриването на интернет страница с видеа, които показват вербуване на джихадисти и изпращане на млад мюсюлманин от Испания в Сирия.
Продуцентът на филмите, ултраконсервативен салафитски имам, е задържан в Обединеното кралство. Той е бил следен от няколко европейски държави.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети