НЗОК дължи четвърт милиард на чужди клиники

DenNews.bg
27.06.2017
размер на текста:

Рекордните 246 милиона лева са вече дълговете на Националната здравноосигурителна каса към чуждите клиники. Това е причината Надзорният съвет да поиска от управителя на Касата специален анализ, пише в днешния си брой "Сега". Чрез документа трябва да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина.
За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в ЕС, лекували осигурени у нас граждани, са скочили с над 50 милиона лева - през октомври 2016 г. борчът на касата беше 190 млн. лева.
Задълженията растат ежегодно, защото Касата плаща по-малко от постъпващите искове. От години НЗОК изплаща само стари задължения или дори само лихвите по тях.
Най-много са задълженията за лечение в Германия - над 120 млн. лв., във Франция - над 35 млн. лв. и Испания - над 25 млн. лв.
Пациентските организации дори предупреждават, че много от болниците в Германия вече искат от осигурени у нас хора да си плащат лечението и после да си търсят парите от българската здравна каса.
Най-голяма част от дълговете са за лечение по т.нар. европейска здравна карта - неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение.
За тази година в бюджета на Касата за разплащане с чужди фондове и клиники са предвидени 60 млн. лв. Не е ясно дали и те ще отидат изцяло по предназначение.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети