Затова ни се струва, че има воден режим в Дупница: 50 аварии за три седмици

Десислава Панайотова-Янкова
26.06.2017
размер на текста:

50 аварии са отстранени от екипи на ВиК-Дупница в последните три седмици. Това е причината, че градът е на нещо като воден режим – има квартали и улици, които са без вода 3-4 дни в седмицата, а най-неприятното за гражданите, разбира се, е липсата на вода през уикенда. Такъв беше случаят от вчерашния неделен ден-чешмите на стотици домакинства останаха сухи за целия ден.
„Работим под пълна пара. Има дни, в които има по 4-5 аварии и екипите работят до 20-21 часа. За пореден път ще кажа, че проблемът е остарялата водопроводна мрежа и докато не бъде обновена напълно авариите ще са ежедневие. Сега сме в периода на пик на авариите, защото е период на пълноводие, водата има голямо налягане, потреблението през дните е голямо, а щом то падне през нощта старите и амортизирани тръби се пукат. ВиК прави всички възможно спрямо условията, в които сме“, обясни управителят на водното дружество Илия Илиев за DenNews.bg.
Той посочи, че планираното спиране на водата в петък беше с цел да бъде монтиран регулатор на налягането на довеждащ водопровод. „Ето това може да направим и го правим. Надявам се, че с регулиране на налягането ще намалим риска от аварии по мрежата. Добрата новина за част от абонатите в града е, че общината вече обяви процедурата за избор на изпълнител на подмяната на водопроводна на 7 улици. В този списък попадат улици, които са с много висока концентрация на аварии по мрежата, като „Бригадирска“, „Венелин“, „Велико Търново“. Това е единственият изход от неприятната ситуация със спирането на водата – нов водопровод“, за пореден пък посочи Илиев.
Той не приема критиките на граждани, каквито получихме и на редакционната си поща, че на телефоните в дружеството не се отговаря. „По цял ден приемаме сигнали. Може да има случай, в който линията да е заета, но на телефоните се отговаря. В събота и неделя, когато администрацията почива, на обажданията приема пазачът, който веднага предава сигнала на дежурната група“, обясни шефът на ВиК.
А, че екипите трудно смогват с авариите потвърждава и нуждата от класиране на проблемните участъци по сложност и вреди, които нанасят. Първо се работи по най-тежките случаи, при които има най-висока загуба на питейна вода и засягат най-много абонати. При работата на всяка авария, независимо голяма или малка, се налага спирането на водата, а когато има повече проблемни участъци в един квартал, то на абонатите там им се струпват по няколко дни без вода. Такъв пример има отпреди дни от ул. „Бригадирска“-в рамките на дни е работено по две различни аварии.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети