Днес в Дупница се открива изложба с реквизитите от филма "Капитан Петко войвода"

DenNews.bg
21.06.2017
размер на текста:

 От днес до 20 юли 2017 г. в Дупница ще гостува Исторически музей - Попово със своята изложба "От киноцентъра до музейната витрина".
Изложбата представя облекла, предмети и фотоси, постъпили от Студио за игрални филми „Бояна”, които днес се съхраняват в Исторически музей – Попово.
Показани са автентични народни облекла, накити и аксесоари, използвани при заснемането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Копия са само знамето и ямурлука. Предметите са събирани в различни селища от районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар (родното място на Капитан Петко), в Елховско, Ивайловградско и др. Колекцията е подарена на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско.
Поповският музей притежава и част от вещите и наградите на кинооператора, заснел филма Капитан Петко войвода” - Димо Коларов. Известния кинооператор е роден в Попово и приживе предоставя някои свои предмети и документи на музея в родния си град.
Камерата, с която бате Димо е заснел редица известни български филми и фотосите от снимачната площадка са подарени на поповския музей през 2004 г. от киноцентър Бояна по време на Четвъртия национален фестивал за операторско майсторство „Златното око”, провеждан в памет на Димо Коларов в Попово.
Автори на изложбата са Ивелина Неделчева и Пламен Събев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети