Камикадзе бе застреляно в опит да задейства експлозивите на централната гара в Брюксел

DenNews.bg
21.06.2017
размер на текста:

 Белгийски войници неутрализираха мъж, носещ колан с експлозиви, на Централната гара в Брюксел след малка експлозия, предаде Ройтерс.

Няма други пострадали и ситуацията е под контрол, увериха от белгийската полиция. Гарата и районът около нея са били евакуирани и отцепени от полицията, съобщиха очевидци пред белгийски медии. В "Туитър" беше разпространена снимка, която се предполага, че е запечатала момента на взрива. Kадритe от мястото на събитието показват огън в централния коридор на гарата. Според свидетелите нападателят, който носел и раница, опитал да задейства устройството, щом бил забелязан от патрулиращите военни. Има данни, че той е опитал да стреля по тях. Спасители посочват, че взривът е бил задействан, но е бил слаб, за да убива.

Според белгийски медии нападателят е крещял "Аллах е велик". Твърде вероятно е да има един или двама души, които са избягали, предаде от мястото на събитието кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

По думите й напрежението в белгийската столица около мястото на инцидента е осезаемо.

Белгийската прокуратура потвърди, че третира нападението като терористичен акт. Към 23 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при експлозията в Брюксел, съобщават от МВнР. Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в белгийската столица, да избягват района на централната жп гара и да следват стриктно препоръките на местните власти, както и да следят информацията в медиите.
Българското посолство в Брюксел следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Белгия: + 32 473 981 042.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети