САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

DenNews.bg
02.06.2017
размер на текста:

 Американският президент Доналд Тръмп обяви късно снощи, че ще изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Така, страната ще стане една от само три държави, които не са включени в споразумението, заедно със Сирия и Никарагуа. Решението на Тръмп предизвика бурни реакции между американските граждани, както и остри критики от неговите колеги. Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не на Париж.
Това заяви Доналд Тръмп, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение.

По думите му то ще коства на Съединените щати близо 3 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Според американския президент главната цел на споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред страната му. Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, Съединените щати трябваше до 2025 година да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 % спрямо нивата от 2005 година и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 % от емисиите на парникови газове в света.

Реакциите на западните страни не закъсняха. Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на Съединените щати от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна.

В Париж, кметството на града остана осветено в зелено цяла нощ, в знак на протест срещу спорното решение. Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Съединените щати също не останаха безмълвни. Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон.

Кметът на Питсбърг заяви, че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто на американския народ, икономика и бъдеще.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети