Кметът на Дупница подари на евродепутата Андрей Ковачев икона на Свети Иван Рилски

DenNews.bg
12.06.2017
размер на текста:

 Евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев участва в информационна дискусия с младежи на възраст между 15 и 25 години, която се проведе в град Дупница. Инициативата бе по покана на кмета на общината инж. Методи Чимев.

По време на дискусията Ковачев запозна младите хора със своя професионален опит, участие в комисии, както и основните дейности и дългосрочни цели, свързани с работата му в ЕП. Заедно те обсъдиха актуалните въпроси и проблеми, свързани с Европейския съюз.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев подари на евродепутата Андрей Ковачев икона на Свети Иван Рилски. Това стана по време на гостуването на Ковачев и срещата му с млади хора от града по инициатива на градоначалника.

Основната тема, която обедини участниците в дискусията бе свързана с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС от януари 2018 година. В тази връзка младежите отправиха своите въпроси към Ковачев относно възможностите за участие на доброволци в дейностите по българското Председателство. Бяха обсъдени и възможностите за стажантски програми за младежи в европейските институции, младежки политики, инициативи и конкурси, организирани от Европейския парламент.

„Моят професионален път започна през 1998 година като стажант в Европейския парламент и никога не съм си и помислял, че 10 години по-късно ще се върна като представител на България. Затова съм изключително развълнувам, говорейки пред млади хора, защото времето сега позволява много повече възможности, от олкото имаше в миналото. България никога не е била толкова свободна и отворена, а и освен това е част от съюз, гарантиращ мира в Европа", каза пред младежите Андрей Ковачев.

„Кога ще наваксаме изостаналото, зависи само и единствено от нас. Средствата, които получаваме са, за да наваксаме изостаналото от преди това. Младите трябва да знаят защо се е появило разделението между България и Македония, истината за комунизма, както и времената, в които държавата не е направила нищо за българите, останали извън пределите на страната по исторически причини", каза още евродепутатът.

В дискусията участваха и народният представител Ивайло Константинов, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев.

„Андрей Ковачев знае 5 езика и благодарение на доброто образование е евродепутат. Той е бил стажант и е търсил сам възможности. Ето един нагледен пример е самият той. Използвам възможността да му благодаря, че намери време да посети Дупница и да запознае вас, младите хора с възможностите за развитие", заяви пред младежите инж.Чимев. 

Младежите пък от своя страна попитаха кмета за възможността да основат младежки общински съвет.

„Разбира се, че може и съм готов да съдействам. Дайте формулата и започваме. Това ще бъде от полза и за мен, и за съветниците, защото ще чуем свежи идеи, както и ще имаме от първо лице вижданията на младите хора за развитието на общината", отговори инж.Чимев.

На срещата присъства и ръководителя на Областния информационен център – Кюстендил Любомира Велинова, която осигури информационни брошури за предстоящото Председателство и запозна младежите с възможностите на действащите оперативни програми в Кюстендилския регион.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети