Започва традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

DenNews.bg
01.06.2017
размер на текста:

На 1 юни – Международния ден нa детето, Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и в рамките й биват организирани беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.
Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция” изрази надежда обединените усилия с традиционни и нови партньори на инициативата да дадат положителни резултати за гарантиране сигурността на децата. „В оставащите дни до края на учебната година, с разпореждане на главния секретар на МВР, училищата в цялата страна ще бъдат подсигурени с полицейско присъствие, ще бъдат обезпечени всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебната година. В периода 15-30 юни за гарантиране сигурността на децата ще бъдат ангажирани служители на пътна, охранителна и криминална полиция”, уточни инспектор Ботева. Тя допълни, че съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към МТИТС и с Регионалните управления по образование и тази година е планиран обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.
Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.
При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети