Сенатор християнин влиза в затвора за богохулство на исляма

DenNews.bg
09.05.2017
размер на текста:

Сенатор християнин бе осъден на 2 г. затвор за богохулство срещу исляма. Делото срещу управника на Джакарта, Басуки Пурнама, е разглеждано като тест за религиозната толерантност в Индонезия - държавата в света с най-голямо мюсюлманско население.
Според главния съдия Двиарсо Буди Сантиарто Пурнама е признат за виновен за извършване на престъпен акт на богохулство, за което получава две години затвор.
Осъденият заяви пред съда в столицата, че ще обжалва решението.
Мнозина са шокирани от присъдата, тъй като не са очаквали губернаторът да получи толкова тежко наказание. Телевизии, отразяващи процеса, излъчиха кадри пред съда с плачещи поддръжници на християнина от китайски произход.
Прокуратурата поиска една година условна присъда по обвинения в реч на омразата. Максималната присъда за реч на омразата е четири години затвор, а за богохулство - пет години.
Крайни ислямистки организации, чиито поддръжници се събраха пред съда, призоваха за максимално тежко наказание, тъй като вярват, че Пурнама е обидил Корана.
Хиляди полицаи бяха мобилизирани в столицата рано тази сутрин в случай, че се разразят сблъсъци между двата лагера.
Пурнама отрича да е сторил нещо грешно, макар че се извини за коментари, които направил по адрес на съперници. Той разкритикува политическите си конкуренти, че използват Корана в политическата си кампания преди изборите за губернатор на Джакарта.
Осъденият изгуби преизбиране на втори тур през април. Мюсюлманският му съперник Аниес Басведан ще поеме управлението на града през октомври. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети