Днес се навършват 25 години от основаването на Историческия музей в Дупница

DenNews.bg
08.05.2017
размер на текста:

 Днес се навършва четвърт век от създаването на Исторически музей – Дупница като общо исторически общински музей, чиято основна мисия е издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на град Дупница и региона. 

Исторически музей – Дупница е създаден на 8 май 1992 год. с Решение № 93 на Общ. съвет Дупница и съгласувано с Колегиума на Министерство на културата. Съгласно решението в структурата на музея са включени четири специализирани отдела - археология, етнография, история на България ХV – ХІХ век, нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век, наследява фондовете на закритите къщи – музей “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение. Ентусиазираният екип от специалисти от самото начало развиват активна събирателска дейност, насочена главно към попълване на етнографския и археологически фонд с образци от територията на района. Организират се теренни проучвания на територията на общината. За кратък период от време са събрани чудесни експонати от облеклото и бита на населението от града и селата.
Независимо от краткия период на съществуването на Историческия музей, екипа от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8045 единици в основен и научно-спомагателен фонд, съхранявани в четири фондохранилища.
За годишнината от основаването си Историческия музей даде стар на дарителска кампания. Даренията трябва да бъдат под формата на вещи и предмети от бита на дупничани от края на 19-и век до 50-те години на 20-и век и целта е да бъде представена експозиция за Майските празници на културата в Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети