Бой на жената, чупене на пощенски кутии и обидата "боклуци" на полицаи- всичко това донесе 2 години затвор на мъж от Бобов дол

DenNews.bg
31.05.2017
размер на текста:

 2 години затвор. Това си докара бобовдолец заради побой над жена си и удари върху съсед, дошъл да ги разтървава. Освирепелият нападател изпочупил и пощенските кутии във входа на блока, в който живее със семейството си и като капак на всичко си позволил да обижда полицаите и да им оказва съпротива при задържането. Присъдата бе произнесена от Районен съд-Дупница, а мотивите бяха публикувани и на сайта: 
Подсъдимият живеел със съпругата си и малкото си дете в апартамент в гр.Бобов дол, на ул.“Димитър Благоев“ бл.9. На 17.10.2015г. същият ,в явно нетрезво състояние, предизвикал семеен скандал със съпругата си, нанасяйки и побой.Около 18,30ч. съседите на подсъдимия –свид.К. и К. чули викове за помощ на стълбищната площадка, както и плача на детето.К. се обадил та тел.112 и излязъл пред апартамента, където подсъдимия продължавал да бие съпругата си, а малкото им дете плачело до тях .Опитал се да преустанови побоя, като подсъдимият се нахвърлил срещу него,нанасяйки му удари и псувайки. Намесили се и съседите, които излезли от апартаментите след като чули виковете и псувните, в резултат на което подсъдимия преустановил физическата разправа и започнал псувайки и крещейки да чупи пощенските кутии. Междувременно дошли и служителите на РУП гр.Бобов дол и разпоредили на подсъдимия незабавно да преустанови тези действия. Вместо това, същият започнал да отправя псувни и обиди към служителите на полицията, наричайки ги „боклуци“ и отново се опитал да удари съпругата си. Това довело до обезвредяването му с помощни средства- белезници от страна на полицейските служители, като от своя страна подсъдимият се съпротивлявал и ги блъскал,в резултат на което бил отведен в сградата на РУП гр.бобов дол и задържан за срок от 24часа.

Съдът прие за установена горната фактическа обстановка като даде вяра на разпитаните свидетели. Същите безпротиворечиво установиха действията на подсъдимия в тяхната последователност и се подкрепят и от писмените доказателства по делото.
С оглед на установеното, съдът прие,че подсъдимият И. е осъществил от обективна и субективна страна следното:
ОБЕКТИВНА СТРАНА
Обект на престъплението са обществени отношения свързани с реда и общественото спокойствие и по точно тези отношения, които определят поведението на хората в обществото, основано на установилите се морални норми и добрите нрави. Подсъдимият е осъществил изпълнителното деяние на престъплението с думи и действия. Същият е крещял псувни и обиди към съседите си и служителите на полицията, нанесъл е побой над съпругата си на публично място,както и удари на съседа си, а след това е чупил пощенските кутии-непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и демонстрирайки явно неуважение към обществото.Деянието на подсъдимия е било съпроводено със съпротива на орган на власт- полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения по опазване на обществения ред, като подсъдимия е оказал съпротива на действията на полицейските служители да преустановят противправното му поведение. Подсъдимият е извършил хулиганството при условията на опасен рецидив по см. на чл.29,ал.1б.“а“НК- след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ повече от една година, като изтърпяването на наказанието не е било отложено по реда на чл.66,ал.1 НК и от изтърпяването му не е изминал предвидения в закона пет годишен срок.
СУБЕКТИВНА СТРАНА
От субективна страна деянието е извършено умишлено- при пряк умисъл.Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието- извършил е непристойни действия съзнавайки,че демонстрира незачитане на установения ред и явно неуважение към обществото, като е искал настъпването на общественоопасните последици.
С оглед на изложеното, съдът прие,че подсъдимият И. е осъществил състава на престъплението по чл.325, ал.5/ ал.4 при редакцията, действаща към момента на внасяне на обвинителния акт/ във вр. с ал.2 и ал.1 НК, призна го за виновен и му наложи наказание.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАКАЗАНИЕТО
Съдът определи наказанието, съобразно изискванията на чл.54НК, като взе предвид вид и пределите ,предвидени в чл.325,ал.5 НК, степента на обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на престъплението, както и останалите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.
Степента на обществена опасност на деянието е висока- съдът направи този извод, имайки предвид времето, мястото и начина на осъществяването му- в късния след обяд, в присъствието на много хора, с агресивни действия насочени срещу здравето на съпругата си и свид.К., чупейки имуществото на съседите си.
Степента на обществена опасност на подсъдимия също е висока. Осъждан е и за други престъпления, без да проявява каквато и да било критичност към поведението си.
Отегчаващо вината обстоятелство-миналите му осъждания.
Смекчаващи вината обстоятелства-няма.
С оглед изложеното и предвид най-вече,че от деянието до произнасяне на присъдата е изминала повече от една година, съдът наложи наказание 4лишаване от свобода“ за срок от две години. Предвид,че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, както и високата степен на обществена опасност на подсъдимия, съдът определи първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Съдът счете,че с така наложеното наказание ще се постигнат целите на същото, визирани в чл.36 НК- да се поправи и превъзпита подсъдимия, като му се отнеме възможността да извърши друго престъпление, както и да се въздейства предупредително и възпитателно и на останалите членове на обществото.
По горите съображения, съдът постанови присъдата си.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети