Джафери получи печата на македонския парламент

DenNews.bg
03.05.2017
размер на текста:

Талат Джафери получи печата и ключовете от председателския кабинет на македонския парламент тази сутрин. Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ спира пълната съпротива срещу избора на Джафери за председател на Народното събрание, предаде БГНЕС. Тази сутрин първият гост на Джафери в неговия кабинет бе посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар. Вчера следобед досегашният председател на парламента Трайко Веляновски е взел всички свои лични вещи. Днес се очаква Държавен вестник да публикува и информацията, че Талат Джафери е избран за председател на парламента.

Междувременно протестите в Македония не спират.
Хиляди излязоха на протести, обявявайки се срещу "Албанската платформа" и с искане за провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Освен в столицата Скопие протести имаше в Струмица, Велес, Кавадарци, Охрид, Битоля и Кичево.
Множеството поиска и извършване на преброяване на населението, което се отлага на няколко пъти.
Протестите в Македония започнаха в края на февруари. На 27-ми април вечерта част от протестиращите нахлуха в сградата на парламента и се стигна до сбиване. Над 100 души бяха ранени - депутати, служители от администрацията на парламента, журналисти, както и полицаи. Нахлуването стана, след като депутатите от Социалдемократическия съюз и тези от албанските формации избраха Талат Джафери за председател на парламента.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети