Чекмеджета с укрити документи никнат като гъби в сградата на общинската болница в Дупница, стана ясно на сесия

DenNews.bg
26.05.2017
размер на текста:

Чекмеджета с укрити или просто захвърлени документи никнат като гъби в сградата на администрацията на общинската болница в Дупница. Това стана ясно на днешната сесия на местния парламент, на която бе приет отчета на общинските дружества, на която назначеният за временно управляващ доцент д-р Недин обърна внимание на факта, че при него продължават да идват фактури от миналата година, без да са подписвани или осчетоводявани при изготвянето на одитния доклад за 2016-а. Д-р Недин обърна внимание на факта, че от чекмеджета продължават да "изникват документи", свързани с финансовото състояние на болницата.За подобен проблем алармира и подалият оставка управител на болницата д-р Миков, след като встъпи в длъжност след конкурс на мястото на Росен Тимчев. 

Че състоянието на болницата не е цветущо, доказа и отчета за 2016-а година според който задълженията на здравното заведение възлизат на сумата от 1 млн. 080 000 лева, стана ясно от доклада на икономическата комисия. Само за първите 3 месеца на тази година са натрупани нови дългове в размер на 42 000 лева. Това ще бъде причина в икономическата комисия да се представят всеки месец отчети за болницата всеки месец, за да се види накъде вървят нещата. 

Според общинския съветник д-р Кирил Кирилов за да може болницата да оцелее, е необходимо спешно да се предприеме интервенция като в хирургията. Д-р Матей Попниколов каза в прав текст, че при това състояние на нещата на практика болницата е на автопилот и че това, което се случва с нея е "класика в жанра по некадърно управление",  само се назначават управители, без да се прави нищо конкретно за оздравяване на здравното заведение. И попита защо все още не е открита аптека към самата болница, която да генерира печалба както и в съдаденото през 2003-а година дъщерно дружество за извършване на доболнична помощ. И добави, че по негови първоначални груби изчисления това ще донася приходи на болницата месечно в размер на 40 000 лева.

Кметът Чимев обърна внимание на факта, че в последните 2 месеца реално болницата се спасява единствено от заместник-кмета по икономическите дейности Олга Китанова, която води преговори с доставчици и банки. 

На днешната сесия бяха приети и отчетите на общинското дружество ВиК-Дупница, което е на печалба от 21 5777 лева. В идните месеци предстои инвестиция за монтиране на измервателни уреди на водохващанията по искане на Басейнова дирекция-Благоевград, обясни управителят Илия Илиев. И през изминалата година най-печелившо е ощинското дружество ГУМ-Дупница със сумата от 130 000 лева, което е с 3 000 по-малко в сравнение с 2015-а. На печалба е и Ученическо хранене с 2 477 лева. 

На днешната сесия бе гласувано освобождаването на управителя на Общинската счетоводна къща, осовбождаването на управителя Иванка Терзийска и назначаването на временно управляващ до провеждането на конкурс.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети