Трансграничен канал за трафик на мигранти е разбит в резултат на отлична координация между МВР, ДАНС и Спецпрокуратурата

DenNews.bg
25.05.2017
размер на текста:

 Трансграничен канал за трафик на мигранти е разбит в резултат на отлична координация между МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура
Задържани са били 20 души, сред които и ръководителят на организираната престъпна група; На седем от арестуваните са повдигнати обвинения и наложени 72-часови мерки за неотклонение
Мащабната специализирана полицейска операция за неутрализиране на канал за незаконен трафик на мигранти през границата на страната е проведена на 22 май. В реализацията са участвали служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Национална полиция“, ДАНС и СДВР. Спецакцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура с прякото участие на главния секретар на МВР, директора на дирекция „Миграция“ в ДАНС и директорите на ОДМВР, на чиито територии са осъществени оперативните действия - Видин, Кула, Димитровград, София, София-област, Хасково, Севлиево. Специализираната операция е планирана и проведена в рамките на досъдебно производство, образувано по разработки на ДАНС и ГДБОП.
Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов даде подробности за оперативната работа по организираната престъпна група, реализирана на няколко етапа при отлична координация и пълно доверие между службите. Той припомни, че през месец януари т.г., при съвместни действия на ГДБОП, ДАНС и СДВР, беше неутрализирана част от тази голяма група, след като нейни членове набавили огнестрелно оръжие – два бойни автомата и един боен пистолет, и търсели да се снабдят с взривни вещества. Тогава, операцията бе осъществена след анализ и с оглед предотвратяване използването на оръжието – уточни главен комисар Маринов и допълни, че в хода на продължаващата работа по престъпната група се е пристъпило към цялостно й неутрализиране.
Разбитият трансграничният престъпен канал е бил за трафик на мигранти от Турция до София и впоследствие от българската столица за Сърбия и Румъния – обясни Антон Славчев, директор на Дирекция „Миграция“ в ДАНС. Част от членовете на групата, в която са участвали български и чужди граждани, са имали за задача да осигурят незаконното преминаване на турско-българската граница и превозването на мигрантите до София. Останалата част от престъпната група се е занимавала с осъществяването на трафика им през граница за Сърбия и Румъния. Според първоначалните данни, голям брой хора преведени през канала срещу суми между 700 и 1200 евро на човек.
В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 21 адреса на територията на София, София-област, Кула, Видин, Хасково, Севлиево и Димитровград, с полицейска мярка за срок до 24 часа са били задържани общо 20 души – българи и чужденци, между които афганистанци и сирийци. Иззети са множество мобилни апарати и SIM карти – информира наблюдаващият прокурор Станкова. На седем български граждани, сред тях и ръководителят на престъпната група – натурализиран българин, са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК. Към момента те са с задържани за срок до 72 часа. В утрешния ден ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение.
Действията по цялостното документиране на престъпната дейност и разкриване съпричастността и на други хора към нея продължават.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети