Вариант 2 беше изтеглен за матурата по избор

DenNews.bg
22.05.2017
размер на текста:

 Над 110 000 ученици се явяват на изпит днес. Абитуриентите показват знанията си на втората задължителна матура по предмет по избор, а седмокласниците - на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите. В министерството на образованието беше изтеглен изпитния вариант, който ще решават зрелостниците по различните предмети. Те ще работят по вариант номер 2.

Над 110 000 ученици се явяват на изпит днес. Абитуриентите показват знанията си на втората задължителна матура по предмет по избор, а седмокласниците - на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите.

Над 53 000 зрелостници са подали заявления за явяване на втората матура по предмет по избор. Най-много желаещи тази година има за изпита по биология, а най-малко - за този по италиански език. Изпитният вариант ще бъде изтеглен рано тази сутрин в министерството на образованието и науката.

Матурата започва в 8 и ще продължи 4 часа. За първи път тази година изпитът е разделен на модули, така че да се пресекат възможностите за изтичане на верните отговори. Зрелостниците разполагат с определено време, за да решат всеки един модул. Абитуриентите от професионалните гимназии могат да се освободят от втората матура като вместо нея използват сборната оценка от държавните си изпити за професионална квалификация.

Около 60 000 седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика, което започва в 10 часа днес. Точките от днешния изпит и от външното оценяване по български език служат за вход в гимназиите. От тази година в класирането ще участват и седмокласниците със слабо предст

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети