Започна се: 52 000 зрелостници влязоха на матурата по БЕЛ

DenNews.bg
19.05.2017
размер на текста:

52 000 зрелостници влязоха на матурата по български език и литература днес.
От 05.10 часа в зала 5 на пред журналисти в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вариант. Изтеглен бе вариант 24.
В 9 часа отново в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни) по български език и литература за изпита след VII клас.
Матурата започна в 8.00 часа.
Националното външно оценяване след VII клас започва в 10 часа. Учениците трябва да се явят половин час по-рано. Очаква се над 60 000 седмокласници да се явят на изпита.
13 500 квестори следят за реда на матурата. Предвидено е във всяка изпитна зала да има по двама квестори. Такива ще има и в коридорите, както и на входовете на училищата.
Тази година и видеоконтролът по време на матурите е засилен - на зрелостния изпит по БЕЛ има 4 049 камери, а на втората матура - 4 147 камери. 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието да наблюдават изпита в реално време. Те ще могат и да сменят училищата и залите, които наблюдават.
32 висши училища на територията на страната ще приемат кандидат-студенти в различни специалности с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети