Божидар Митрев пред парламента: В Бобов дол зрее напрежение заради неплатени заплати

DenNews.bg
18.05.2017
размер на текста:

 Във фирмите на Христо Ковачки заплатите се плащат нередовно от години. Миньорите получават възнагражденията си с 2-3-4 месеца закъснение. Не получават работно облекло, а ваучерите не се дават редовно. Какво прави Народното събрание по въпроса?
Това попита пред временната комисия за неизплатените заплати в парламента Божидар Митрев от федерацията на енергетиците към КНСБ.

Той, заедно с вицепрезидента на синдиката Чавдар Христов и изпълнителния секретар Ася Гонева, представиха пред депутатите предложенията на КНСБ за промени в законодателството, касаещи дължимите възнаграждения към работниците, които бяха внесени, заедно с омбудсмана Мая Манолова.

Забавените и неизплатени заплати никнат като гъби. В Бобов дол расте напрежението, а без местния ТЕЦ енергийната система на страната е под заплаха. Реална е възможността да поскъпне тока, ако тази мощност фалира, предупреди още Митрев.

Проблемът с неизплатените заплати съществува от години, но напоследък се изостри от икономическата криза, обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според него въпреки законовата норма за изплащане на лихви за забавяне на възнаграждения, почти няма случаи на изплатени надбавки върху основната сума.

Неизплатените заплати са десетки милиони, това е проблем, който ще ни удари изненадващо и трябва да бъде решен скоро, отсече Христов.
Според Мая Манолова проблемът със заплатите касае поне 57 000 работници по официални данни на ГИТ, а през тази година вероятно ще засегне близо 80 000 души.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети