Мая Манолова е от хората дали свръхправомощия на частните съдебни изпълнители

DenNews.bg
18.05.2017
размер на текста:

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обяви пред Би Ти Ви, че омбудсманът Мая Манолова е позволила частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да имат толкова големи правомощия. По думите му тя е участвала в екипа, който през 2006 г. написал нов Граждански процесуален кодекс (ГПК), в който се появило т.нар. заповедно производство.
"Редно е да има доблестта да каже, че е сгрешила навремето. До 2006 г. имаше свръхзащита на длъжника, но от тази крайност отидохме в другата крайност", добави Кирилов.
Преди две седмици Манолова внесе в Народното събрание предложения на БСП и "Воля" за промени в законите, касаещи частните съдебни изпълнители. Двата проекта се припокриват в голяма част от текстовете си, като основен акцент е да се направи опит за решение на дългогодишния проблем със запорите по банкови сметки.
От Камарата на частните съдебни изпълнители отвърнаха на действията й с декларация, в която заявяват, че "категорично възразяват ЧСИ умишлено и популистки да бъдат обвинявани за проблеми, за които те не само че нямат никаква вина, но точно обратното – от години работят за тяхното нормативно отстраняване".

Според Кирилов, който е представител на ГЕРБ, Манолова "манипулира и изнудва с обществено-политически натиск". Въпреки това управляващата партия имала намерение да подкрепи предложенията на омбудсмана. Председателят на парламентарната правна комисия каза още, че предложенията, които ще направят, е да бъде гарантирано уведомяването на длъжника за задълженията му, преди да се стигне до отнемане на имущество.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети