Решават дали НАТО да се включи в коалицията против “Ислямска държава”

DenNews.bg
18.05.2017
размер на текста:

Военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към международната коалиция против терористичната групировка "Ислямска държава".
Това съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе нарекъл НАТО "отживелица", настоява съюзниците си да дават по-голям принос в борбата срещу тероризма, отбелязват агенциите.
"Сега дискутираме по това дали НАТО ще стане член на тази коалиция", заяви на пресконференция след заседанието на началниците на отбраната на 28-те председателят на Военния комитет, генерал Петър Павел.
Решението трябва да бъде взето на срещата на върха на алианса на 25 май в Брюксел, нашата препоръка е НАТО да стане член на тази коалиция", изтъкна генерал Павел.
Страните от НАТО не желаят алиансът да участва в активни бойни действия против "Ислямска държава", макар че всички са индивидуални членове на антиджихадистката коалиция, отбелязва АП.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се обяви за по-силна роля на алианса в борбата с тероризма неотдавна в интервю за "Шпигел".
Но "директно участие на войници на НАТО в сирийската гражданска война никой не очаква и въобще не подлежи на обсъждане", заяви Столтенберг.
Отделно министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че държавите съюзници в НАТО трябва да увеличат приноса си в операцията в Афганистан, преди САЩ да поемат такъв ангажимент, предаде Франс прес.
Очаква се Пентагонът да поиска изпращане на подкрепление от хиляди военни в Афганистан, където сега са разположени 13 500 войници на НАТО. Те помагат на афганистанското правителство и на въоръжените сили в борбата с талибаните.
Окончателно решение за числеността на допълнителните военни трябва да вземе президентът Доналд Тръмп, който се беше обявил за намаляване на американското участие във военни операции в чужбина.
Пентагонът може да поиска между 3 и 5 хиляди допълнителни военни в Афганистан, където сега действат 8400 военни от САЩ и 5000 от други страни в НАТО.
От 2001 г. в Афганистан са загинали 2400 американски военни и 20 хиляди са били ранени, припомня АФП. Източник: dir.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети