В Германия има 1 милион свободни работни места

DenNews.bg
12.05.2017
размер на текста:

 Очаква се, че до 2021 година Германия ще събере от данъци цели 54 милиарда евро повече в сравнение с досегашните данъчни прогнози. Страната в момента преживява истински икономически бум. Спешно се търсят квалифицирани кадри. Повече подробности разказва Александър Андреев от българската редакция на "Дойче Веле".

За невероятния златен дъжд, който очаква хазната, съобщи финансовият министър Волфганг Шойбле, представяйки майската данъчна прогноза. Ето и още факти, публикувани тези дни. През следващите 3 години БВП на страната трайно ще се увеличава с 1,5-2 процента, а през тази и следващата година ще бъдат разкрити над един милион нови работни места.

И в момента обаче над един милион работни места в страната остават незаети. В Германия е все по-трудно да намериш квалифицирана работна ръка. Според експертите, заплащането на квалифицираните кадри занапред ще продължи да расте, а предприемачите трескаво ще търсят работна ръка от чужбина и ще трябва да влагат пари за обучението и квалификацията на нови кадри, включително на бежанци и безработни.

На трудовия пазар в Германия в момента се търсят най-вече хора с професионално образование: 64% от свободните работни места са за квалифицирани работници, 16% за висшисти, а едно от пет свободни работни места е за хора без квалификация. Разгледано по браншове, най-много кадри недостигат в сферата на услугите над половин милион незаети работни места, особено в логистиката и в сферата на временната заетост.

На второ място по търсене на кадри е преработващата индустрия, следвана от търговския сектор, автомонтьорството, строителството и публичната администрация. В строителните професии недостигат главно дърводелци, зидари, бояджии, водопроводчици.

Източник: БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети