Хубава работа, ама мърлява: Боклуци от санирането се трупат в коритото на река Джерман в Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
03.04.2017
размер на текста:

Хубава работа, ама мърлява. Такова е положението в кв. “Развесена върба” и по-точно в коритото на река Джерман, където се трупат боклуци от санирането на блокове.
Чували, парчета стиропор, найлони, части от мрежи и други строителни отпадъци са замърсили силно реката и най-малкото грозят пейзажа. Боклуците вече са разнесени от течението и вятъра по протежението на Джерман.
С предстоящото снеготопене предстои нивото на реката да се повиши и боклуците ще създадат предпоставка за образуване на затлачвания, а от там риск за наводнения и то не само на територията на Дупница. Освен това найлоните и мрежите са изключително опасни за водните обитатели. Макар Джерман да е бедна на риба, реката е обитание на костенурки и други животни, за които боклуците са реален риск за наранявания, а и мъчителна смърт. Освен това отпадъците могат спокойно да стигнат до река Струма, която е дом на значително по-голям брой диви животни.


Къде на шега, къде напълно сериозно живеещи в района казват, че дори и да не са чули за санирането в България, гърците ще получат нагледна информация за използваните материали за обновяването на блокове в Дупница.

Санирането е придружено с камари боклуци около блоковете и прилежащите терени навсякъде в града, включително такава е гледката и около втори блок на общинската болница в сградата на бившата Транспортна болница.
Но замърсяването на градската среда е само дразнещо за окото, докато замърсяването на реката си е мини екологична катастрофа.

Потърсихме информация от община Дупница дали фирмите изпълнители на санирането подлежат на контрол, предписания и санкция заради замърсяването. От пресцентъра ни обещаха подробна информация, която ще публикуваме.

Все пак не намираме за удачно данъците на дупничани да се харчат, а ресурсът на община Дупница да се използва за преодоляване на проблем, създаден от липсата на отговорност у фирмите и небрежно отношение от страна на работниците.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети