От съюза на пчеларите: Не може да останем безучастни пред безобразията и изтребването на пчелите

DenNews.bg
03.04.2017
размер на текста:

Съюзът на българските пчелари излезе с обръщение във връзка с разрешенията за използване на три доказано смъртоносни за пчелите пестицида и във връзка с насрочения за 7-ми април (петък) протест в столицата.

Публикуваме цялото обръщение на инж. Михаил Михайлов, председател на СБП и ОБПС:

Обръщение

До членовете на Управителните съвети на пчеларски дружества и сдружения, председателите на национални пчеларски организации и до всички пчелари в страната.

 

Уважаеми дами и господа пчелари,

 

На 27 март 2017 г. Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ издава 3 заповеди за ограничена и контролирана употреба/дерогации/ на пестициди:
Заповед № РД 11-659/27.03.2017 г. Крайцер 350 ФС – активно вещество тиаметоксам;
Заповед № РД 11-657/27.03.2017 г. Пончо 600 – активно вещество клотианидин;
Заповед № РД 11-658/27.03.2017 г. Сийдоприд 600 ФС – активно вещество имидаклоприд.

Областите в страната, в които тези неоникотиноиди могат да се приложат са цели 16 на брой-цяла Северна България, София област и Пловдивска област, като срокът за използване е 2 месеца. След като през месец януари 2016 г. БАБХ издаде две заповеди за използване на 2 пестицида /неоникотиноиди/, което изкара пчеларите на протест пред МЗХ, през месец януари на 2017 г. в Селскостопанска академия беше осъществена една тайна среща, посветена на възможностите за нови дерогации с опасните за пчелите пестициди. Резултатите от тази среща не закъсняха и ето новите разрешителни не закъсняха. Този път сме информирани бързо, за което благодарим на Меглена Антонова от Грийнпийс. Припомняме, че благодарение и на протестите на българските пчелари, за времето от 2013 до 2015 г. беше въведен мораториум върху използването на трите неоникотиноиди в целия Европейски съюз. До месец януари на 2017 г. Европейската комисия трябваше да се произнесе относно ползата или вредата от използването на неоникотиноидите.

Държавата в лицето на БАБХ и на Министерството на земеделието и храните/МЗХ/ не се съобразява с въжделенията на земеделци и пчелари да произвеждат чиста продукция, не се съобразява с изискванията за опазване на околната среда, не се съобразява с опазване на здравето на населението, а се преследват лични или лобистки интереси.
Ние, пчеларите не може да останем безучастни пред безобразията, които се извършват и няма да позволим по този начин да се изтребват пчелите. Пчелите са основните опрашители на културни и диворастящи ентомофилни растения и без тях сме загинали. Това не бива да се допуска.
На Годишно отчетно събрание на сдружение „Съюз на българските пчелари“, проведено на 25.03.2017 г., се взе решение да се организира протест срещу използването на неоникотиноидите. Вероятно и от другите пчеларски организации са взели подобни решения.
Ето защо, призоваваме всички пчелари в страната, редови членове на дружества, сдружения и асоциации, ръководители на национални пчеларски организации и всички съпричастни с каузата: “ДА СПАСИМ ПЧЕЛИТЕ“, да излезем на протест на 7 април 2017 г. /Световен ден на здравето/ от 13.00 до 15.00 часа пред Министерски съвет, на площад „Независимост“ в град София. Протестът ще се проведе от името на всички пчеларски организации, които изпратят свои представители.

инж. Михаил Михайлов, председател на УС на „СБП“ и „ОБПС“

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети