Напрежение в Скопие: Протестиращи нахлуха в парламента, 77 души са ранени

DenNews.bg
28.04.2017
размер на текста:

Напрежението в македонската столица Скопие се покачи рязко, след като протестиращи нахлуха в парламента. Президентът Георге Иванов излезе с извънредно обръщение към нацията и призова за спокойствие.
В телевизионното си обръщение държавният глава каза, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес. Той призова за "разумно и отговорно поведение".
"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем души.

Конфликтът избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента. Те нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател - Талат Джафери. Той е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто страната стана независима през 1991 г.

Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.


Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.
"Ние осъждаме... нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.
Американското посолство в Македония също осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".
Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента.
То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

Съпроводените с насилие протести предизвикаха тревога в съседна Албания. Правителството в Тирана призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка". Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".
"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството.
Властите в Косово също изразиха тревога.


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе телефонен разговор с македонския президент Георге Иванов, съобщи пресцентърът на партия ГЕРБ.
В разговора Борисов е подчертал, че демокрацията не допуска насилие, и призова за разум, спокойствие и единение в Македония.
"Това е необходимо на всеки народ и във всяка държава", подчерта Борисов.
От своя страна президентът на Македония Георге Иванов изразил пред бъдещия премиер Бойко Борисов благодарност за съпричастността на българския народ, се казва в съобщението на ГЕРБ.


На консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония, съобщи пресцентърът на МВР.
В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността.
Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.
Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове.
Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети