За боклуците и хората: Сметището ще натиска Дупница със задушлив дим, докато го има

Десислава Панайотова-Янкова
21.04.2017
размер на текста:

Градското сметище на Дупница вие отровни стълбове пушек, изпраща талази дим към жк “Бистрица” и града. И все така ще си е, защото няма как горенето в пластовете боклук да бъде спряно. Всъщност има, но едва след окончателното закриване на сметището и рекултивирането му, след като бъде реализиран нов център за преработка на битови отпадъци. Докато се налага теренът над най-големия жилищен квартал да бъде експлоатиран, промяна в задимената и задушлива картина няма да настъпи.

 

Локалните пожари се причиняват от разлагането на биологичните отпадъци и отделянето на метан, но се подхранват от наличието на хартии (пресни) и пластмаси

 

в 40-годишните пластове боклуци. При затоплянето на времето запалванията стават по-лесно, а пролетната влага допълнително помага горенето.
Запалванията не могат да бъдат контролирани, често пъти дори не могат да бъдат и локализирани. Това не зависи от собственика-за последните години там се смениха няколко частници, а сега грижите за сметището пое община Дупница.

Наш читател ни изпрати три снимки, направени в два различни дни, на които се виждат поредните гъсти пелени, идващи от сметището. 
“Пращам снимки от градското сметище. Положението е трагично. Във времето, когато не вали дъжд и сняг боклукът се пали и целият пушек влиза в града. Никой не взима мерки и не се упражнява контрол.
Първата снимка е правена на 3 април, вторите две съответно на 10 април, като вторият път имаше и експлозия, след което се вдигна огромният черен облак”, ни пише София.


Само припомняме, че преди години

 

един от пожарите, тръгнал от дълбините на пластовете боклук, се разви с такава скорост по повърхността, че унищожи един от багерите за запръстяване, а собственикът пострада


в опита да възпре пламъците, преди да достигнат административната сграда.
Последният стопанин на сметището, Кольо Илев, бе многократно подлаган на критики, за това, че не може да се справи с възникването на пожари. Той беше дори осмиван за думите, че сметището трябва да бъде оставено

 

да диша, защото по-мащабно запръстяване няма да възпре гниенето и запалването, но пък ще превърне депото в бомба със закъснител.

 


Сега абсолютно същото обяснение идва и от общинските служители. И няма как да е друго, защото това не е личен коментар по тема, а единственото вярно обяснение.
“Прави се всичко възможно. Запръстява се толкова колкото е нужно. Това са химически процеси, които няма как да бъдат спрени. Затова изграждането на нов център за отпадъци е толкова наложително и важно”, коментира говорителят на общината Христо Апостолов.


Единственото вярно обяснение за тази дивашка и отдавна забравена в нормалния свят практика – трупане на боклуци в дупка.

 


Сметището на Дупница е създадено в години – почти половин век назад, когато човекът не е познавал друг начин да се справи с отпадъците си. Освен доброто старо горене, разбира се, което обаче е неприложимо за справяне с боклука на селище и община и то без защита от замърсяване на въздуха.

Сметището е създадено за значително по-малобройно население и по-важното – за население, което не произвежда толкова много отпадъци.


Простата логика – човек сега произвежда на ден толкова боклук, колкото баба му е произвеждала за месеци. Замислете се под колко опаковки са скрити хранителните продукти, които ежедневно купувате или колко памперса се сменят на бебето в денонощието, колко торбички откъсвате в плод и зеленчука, колко брошури и диплянки ви чакат в пощенската кутия, колко кенчета от бира отиват покрай мач на любим отбор, колко батерии сменяте в годината, колко пластмасови бутилки има в кофата ви за боклук, а колко от снаксове, чипсове и ядки…


Простата истина – може да си помогнем докато чакаме развръзката за нов център за отпадъци – НАУЧЕТЕ СЕ ДА РЕЦИКЛИРАТЕ

 

Хартията, пластмасата и стъклото са по-ценни от злато и диаманти. Просто, защото за производството им отиват ресурси – вода, ел. енергия и природни богатства, които са несъотносими към времето за ползване, т.е. крайният продукт има висока цена за производство от гледна точка на нанесените на природата щети, а се ползва краткотрайно. Изхвърлянето му в дивашката дупка пък нанася втора още по-сериозна щета на природата, респективно на нас, хората. Нагледно – задушливата пелена над Дупница.
Единственото интелигентно и здравословно решение е рециклирането. Затова! Научете се да разделяте отпадъците си и да ползвате разноцветните контейнери.

 

Това може да направим за себе си и дробовете си-да намалим количествата пластмаса и хартия в градското сметище (докато чакаме).

 

Важно е да отбележим, че пушекът, който излиза при отделянето на метана от разлагането на отпадъците е бял, пряко не е опасен, тъй като химическото съединение не е токсично, но пък е силно запалим. (Метанът е опасен единствено в затворени помещения, защото измества кислорода и може да доведе до задушаване. Натрупването на големи количества метан в атмосферата също има негативни последствия, заради което сметищата от тип дивашка дупка трябва да останат в миналото.)

Димът от сметището става душлив и опасен, когато горенето обхване пластмасата, боклуците от изкуствени полимери и синтетика. Които не биха били в дивашката дупка над жк “Бистрица”, ако предварително сме ги разделили и предали за рециклиране.
Широко ползвана практика вече е метанът от разлагането на боклук да се използва като гориво за бита и производството.
В много страни, пример е Словения, от боклука вече се правят пари. Много и то чисти пари, защото се вадят от разчистването на боклуците.

Още нещо. Сметището на Дупница не е планирано за толкова продължителна експлоатация. Планове за нов вариант за справяне с отпадъците започват да се правят още през 80-те и 90-те години на минали век. Още тогава, преди 30 г., е било ясно, че време няма. Вече изчерпваме не само времето, а и обема- за разлика от времето той не е безкраен.

 

Добрата новина от деня е, че община Дупница е входирала проект по Оперативна програма “Околна среда” за изграждане на инсталация за предварително третиране и компостиране на отпадъците.

 

“Успяхме да се поберем в срока. Проектът е съвместен между общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Целта на тези инсталации е да намали значително, около 70%, битовите отпадъци за депониране”, обясни за DenNews.bg зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев.
Най-вероятно през септември ще стане ясно дали тези нужни за цивилизованото и безопасно третиране на битови отпадъци инсталации ще бъдат финансирани по оперативната програма и съответно изградени.

Красимир Георгиев 

(Да вметнем, че това което правят инсталациите е това, което е редно ние да правим пред разноцветните контейнери- разделят отпадъците, за да се преродят в нов полезен продукт. Освен стъкло, хартия и пластмаса при инсталациите има още нещо изключително важно-отделяне на биологичния отпадък, който чрез компостиране се превръща в тор. Другото полезно е, че изваждането на биологичните отпадъци от боклука за депониране елиминира гниенето, отделянето на метан и запалването.)
“Намерението е този проект да върви успоредно с проекта за изграждане на център за преработка на отпадъци. Получихме уверение от ПУДОС, че финансовият ангажимент е в сила. В момента се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка за изработване на работен проект, с който да кандидатстваме. Проблемът със сегашното сметище ще бъде разрешен, след като заработи новият център. По ПУДОС има предвидени около 1,5 млн. лв. за рекултивация на сметището”, обясни още Георгиев.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети