С тон като от другарски съд ОбС-Бобов дол опази златната си кокошка: Отхвърли референдума за отделянето на Големо село

Десислава Панайотова-Янкова
20.04.2017
размер на текста:

Председателят на ОбС Чаврагански, кметът Величкова и заместникът й Детелина Борисова (отляво надясно).

С тон като от другарски съд Общински съвет-Бобов дол отхвърли искането за провеждане на местен референдум за отделянето на Големо село от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница.
Съветниците бяха длъжни да се съобразят с искането, тъй като то е подкрепено от 50% от жителите на селото (при нужни 25%) и по закон означава, че то става задължително.

 

Опазването на златната кокошка


Това е основният мотив на местната власт в опита да възпре референдума, макар че сесията започна с рецитал на всички началници на общински отдели, които трябваше да опишат картина на просперитет и благоденствие в Големо село на община Бобов дол и страдание, незачитане и мизерстване в Големо село на община Дупница.
Началниците на отдели дадоха справки за харчене на пари и списък с намерения, които е имала общината за Големо село и причините защо те не са изпълнени.
Не бе пропуснато да се посочи и какви главоболия ще имат общинските служители при отделянето на селото – пренаписване на програми и стратегии.
Най-силният мотив обаче е ясен-

 

златната кокошка, наречена ТЕЦ Бобов дол и по-точно данъците на предприятието.

 

Тази проста, но основна истина не остана задълго скрита под основния рефрен на загриженост към големоселци, които трябва да бъдат спасени от себе си, за да не изпаднат в тотална изолация и ужасни проблеми при евентуалното преминаване на селото към община Дупница. Лекото прокрадване на истината за златната кокошка в изказвания на няколко общински съветници намери своята открита изява в думите на Валери Радлев (бивш зам.-кмет и общински съветник, а сега заемащ длъжността на пиар на общината) и кмета Елза Величкова.

Радлев първи каза ясно и точно - цената на Големо село е 190 000 лв. приход в хазната на общината. 


С рязък тон двамата обясниха, че не трябва да се позволява община Бобов дол да загуби ТЕЦ Бобов дол,

 

защото приходите от централата подсигуряват оцеляването на цялата община.

 

Теца вкарва в касата на общината около 190 000 лв. на година. Това пък е един от основните козове на тези, които искат отделянето на селото от Бобов дол и преминаването му към Дупница:

 

“С такъв чеиз Големо село ще е галеник на Дупница. Картините на апокалипсис след отделянето ни от Бобов дол са измислица.


В община Дупница няма да ни се налага на нас, големоселци, да издържаме цяла една община и ще има реална възможност към селото да се връщат средства за подобряване на инфраструктурата и живота в Големо село, което страда най-много от теца. Дупница не разчита на нас, за да е добре, да е много по-добре от Бобов дол. А и парите, които общината в Бобов дол взима от теца са много повече от 190 000 лв. Разбирам защо в Бобов дол си изпускат нервите, сега научих как са се държали с нашия кмет. Изпускат си нервите, защото са свикнали само да взимали пари, а тая благинка е на път да им бъде отнета. Нека да започнат да си изработват парите, а не да чакат на гърба на големоселци”, коментира председателят на инициативния комитет за отделянето на Големо село Владимир Владимиров.

Чаврагански и Христова размахаха пръст на кмета на Големо село. 


Кметът на Големо село Васил Васев беше подложен на здраво размахване на пръст, упреци, лични нападки и оценки, изказани с тон не като към равен, а като към презрян хулиган. Тонът бе зададен от председателя на ОбС Красимир Чаврагански. Той упрекна кмета, че нарочно мъти ума на големоселци, за да постигне свои желания към партия, че има лични интереси, че иска разделение, защото не бил от управляващата в Бобов дол партия. След това последва “стрелба” по Васев и от Елеонора Христова от БСП.

“Неморално е да се дели теца от мината. Лудост е да се мисли, че Големо село ще е по-добре към Дупница. Супер ощетени ще са хората”, каза Христова, наблягайки, че това няма да бъде допуснато заради желанията на някой си.

“Радвам се, че всички партии са единни. Големо село е част от община Бобов дол. Големо село не е ощетено.

 

190 човека нямат право и няма да допуснем да решават съдбата на 9 000 човека и общината. Големо село ще са никои и ничия земя, ако минат към Дупница.


Няма да допуснем разграбването и разпарчетосването на общината, само защото на двама-трима им е хрумнало да създават проблеми. Теца е основното ни предприятие, което издържа цялата община”, с рязък глас обясни кметът Величкова и посочи, че “органите ще се произнесат за достоверността на подписката”, която придружава искането за провеждане на референдум.

Кметът Васил Васев не е инициатор на идеята за референдум, но бе обвинен в предателство. 

След това обръщение последва бързо гласуване в Общински съвет. Макар и да бе ясно как ще премине то, бе поискано вместо явно гласуване с вдигане на ръка то да бъде поименно. Така в залата се чуха 13 високи и ясни “да”-та, които всъщност са “не”-та за провеждането на референдума, тъй като текстът на решението бе обърнат – да не бъде подкрепено провеждането на допитване.

Владимир Владимиров потвърди, че инициативният комитет ще обжалва решението на ОбС пред областния управител и пред Административен съд-Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети