С пет лева се спасявате от конфискация на кола втора ръка

Десислава Панайотова-Янкова
20.04.2017
размер на текста:

Такса от пет лева и заявление до полицията е гаранцията, че няма да попаднете в непредвидена ситуация при покупка на автомобил втора ръка. Не малко са случаите, в които шофьори биват неприятно изненадани – часове, след като са напуснали автокъщата остават без новия си автомобил, защото той е обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система, т.е. колата е обект на някакъв вид престъпление в държавата, от която е внесена.
Както писахме по-рано, последният такъв случай на пункта на КАТ в Дупница е от вчера.

 

Какво се случва, ако сте купили издирван автомобил?

 

След като се установи, че автомобилът е издирван той бива задържан от полицията. Минималният срок, в който собственикът остава без новата си придобивка е един месец. В този период той си навлича още една неприятност – трябва да дава и пише обяснения откъде и как се е сдобил с автомобила, трябва да представи и нужните документи за покупката. Ако разполага с изряден договор за покупко-продажба, то собственикът не подлежи на наказателно преследване.
Полицията уведомява Окръжна прокуратура и започва служебна проверка - изисква се информация и документи от страната, обявила автомобила за издирване, изяснява се дали той е краден, дали по него са извършени интервенции, кога са извършени те и дали е обект на някакво друго престъпление.
“Не всички издирвани по ШИС автомобили са крадени. Възможно е автомобилът да е бил купен на лизинг от първия собственик, например испанец, който да го е продал без да е внесъл всички вноски. Възможно е автомобилът да се издирва, защото с него е извършен грабеж, да е откраднат и пр. Има най-различни случаи. След приключване на съвместната проверка между нас и издирващата страна Окръжна прокуратура излиза с постановление”, обясни за DenNews.bg началникът на РУ Дупница Борислав Динев.

 

А вариантите за постановление са два - автомобилът или се освобождава и връща на българския собственик, или колата бива върната на издирващата страна.

 

Първият вариант се отнася предимно за случаи, в които обстоятелствата са изяснени в издирващата страна, но информацията по обновяване на статуса на автомобила се е забавил в ШИС.

 

Вторият вариант обаче оставя българският собственик без автомобил и без пари.

 

А той може да си върне сумата за закупуването на колата само чрез съдебно дело, което да заведе срещу продавача, което струва още време и пари. Разбира се, има случаи, в които търговците връщат парите без дела, но това става, ако продавачът е лоялен. И в двата варианта обаче собственикът е сам в търсенето на парите си, макар да няма вина за случилото се.

 

Как да не попаднете в такава ситуация - лесно е и струва само 5 лв.

 

Щом изберете автомобил, независимо дали от автокъща, едноличен търговец или продавач, може да подадете до полицията заявление за проверка на статуса на автомобила. В заявлението посочвате установачните данни на колата и заплащате такса от 5 лв. След това полицията извършва проверка на автомобила и ако той е “чист”, ще пристъпите към сключване на сделката спокойно. Ако се установи, че колата е издирвана, то тя бива конфискувана от продавача за установяване на статуса й, а купувачът се е отървал от загуба на нерви, време и пари.
“От началото на годината имаме 7-8 такива заявление. Проверката е бърза и гарантира на купувачите спокойствие”, посочи още Динев.

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети