Новоизбраните народни представители ще положат клетва днес

DenNews.bg
19.04.2017
размер на текста:

Новоизбраните народни представители ще се съберат днес в 10.00 часа за първото си заседание, което ще бъде предава пряко по БНТ и БНР.
Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев. Съгласно Конституцията тържествено първо заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ депутат - журналистът Тома Томов, който беше избран от листата на БСП за България в Благоевград, съобщиха от парламента.
В 44-ия парламент влизат пет политически сили - ГЕРБ (с 95 мандата), БСП (с 80), "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" (с 27), ДПС (26) и "Воля" на Веселин Марешки, която ще има 12 места. 120 от 240-те депутати досега не са били в Народното събрание.
След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз.
Изявления ще направят представители на всички парламентарно представени формации.
След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.
След като лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа предложението на Бойко Борисов тя да оглави парламента, със сигурност поста ще заеме представител на ГЕРБ. От партията предложиха това да бъде Димитър Главчев, който беше зам.-председател в предишния парламент.
Ще бъдат избрани и заместник-председатели. Вчера следобед парламентарните групи се събраха на заседания, на които да излъчиха свои представители за ръководството на парламента. Левицата предложи Валери Жаблянов, Патриотите - Явор Нотев, а ДПС - д-р Нигяр Джафер.
На тържественото заседание на парламента са поканени да присъстват президентът Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети