Учени издирват роднини на Исус Христос

DenNews.bg
18.04.2017
размер на текста:

 Науката и религията не винаги вървят ръка за ръка, но британски генетик и и богослов работят заедно, за да търсят ДНК на Исус, която да им даде възможност да открият негови потомци, съобщи в. "Дейли мейл".
Те използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят, сред които Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо, и неотдавна открити кости на братовчеда на Исус - Йоан Кръстител в България.
Надеждата им е да извлекат ДНК, която може да е на Исус или негов роднина и да търсят връзки с наши съвременници.
Документален филм за изследването излъчи телевизия Хистъри на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус.Те може да са от "огромно значение", защото като братовчеди, Йоан Кръстител и Исус може да имат сходна ДНК.
Извличането на неизвестна ДНК не означава, че тя може да бъде проследена до конкретен човек. За целта специалистите трябва да имат мостра, с която да я сравняват.
Съществува и риск от замърсяване на пробите. В случая с мощите, например, анализираната ДНК съответства на тази на човека, извлякъл пробата.
Има учени, които оспорват автентичността на тези светини.Vesti.bg

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети