На ‘жунгла обърнаха сесията в Дупница: #КОЙ предложи Пеевски, пардон, Тимчев

Около 30 души се включиха в протеста на Да, България с четири основни искания към съветниците

Десислава Панайотова-Янкова
13.04.2017
размер на текста:

На джунгла (а да сме още по-точни – на ‘жунгла) беше обърната извънредната сесия на Общински съвет-Дупница в търсене на истината и път за оздравяване и оцеляване на общинската болница.
Откровени провокации, обвинения, биене в гърдите, викане и подвикване – имаше по много от всичко това на фона на не малкото предупреждения за ред и тишина и закани за гонене от залата.

 

И ако местните политици не само не изпитват срам от подобни картини, а и се възползват максимално от бъркотията, то доц. Димитър Недин, който изчакваше гласуването на кандидатурата му за временен управител, буквално се чудеше къде да погледне от неудобство и срам от това, че е свидетел от първия ред на случващото се.

 

Напрежението, разбираемо, се появи тъй като в залата присъстваха медици от болницата, които получиха не една и две провокации от общински съветници, но не можеха да отговорят, тъй като по правилник гостите могат да направят изказвания само в началото на сесията след предварително искане до председателя на ОбС.

 

Сесията започна с обръщение на кандидата за народен представител на последните избори Любомир Авджийски от Да, България. Той разви отново позицията си за болницата и отправи питане дали има общински съветници с частни интереси, които да са повлияли за задълбаване на финансовите проблеми на болницата.
“Как така в мандата на д-р Попниколов като управител на РЗОК управлението на болницата се е влошило толкова драстично, че се е стигнало до глоби и спрени пътеки за 600 000 лв. От 2010 г. започва трупането на задължения. Година по-рано задълженията са 14 000 лв., а през 2010 г. стават 500 000 лв., до 2014 г. сумата нараства на 750 000 лв., а през 2015 г. вече са 930 000 лв. Имало ли е въпроси и позиция на общинските съветници за глобите, наложени от един човек, работил в частната болница преди и след мандата си в РЗОК. Именно тази дупка от 600 000 лв. е основната причина за влошаването на финансовото състояние на болницата. Вие, общинските съветници с частни интереси, сте на прага да осъществите мечтата и целта си. Въпросът е другите съветници какво ще направят и предприемат за да бъде спасена болницата”, каза Авджийски.

 

Преди сесията около 30 души се събраха на протест пред сградата на общината с исканията, систематизирани от Авджийски в 4 точки:
1. Да приеме нов план за спасяване на болницата, в който да се предвиждат реални оздравителни стъпки, а не закриване на печелившите отделения, в полза на частни интереси.
2. Да се назначи за управител човек, който е избран от лекарите и персонала на болницата и който има ясна визия за оздравяването й.
3. Общинските съветници, които работят в частни конкурентни здравни заведения да не участват в обсъждането и гласуването на решения касаещи бъдещето на общинската болница.
4. Общинският съвет да участва в реалното разрешаване на финансовите проблеми на болницата. Тези проблеми са натрупани и поради действия и бездействия на сегашни общински съветници.

 

 

Балетристика, така д-р Кирил Кирилов от ЕНП и бивш зам.-управител на болницата определи говоренето по темата.

 

Той посочи, че основната причина за случващото се може да се види в статистиката – намаляващият брой пациенти, което води до намаляване на приходите, но пък на фона на това разходите за работна заплата растат.
“Пациентите намаляват, защото населението намалява, а и болницата работи в конкурентна среда. Щом приемът пада, трябва да се заложи на по-скъпите пътеки, а това не се случва. И така се стига до там почти целият приход да отива за заплати. Това е санитарният минимум и повече няма накъде да се пада. Това трябва да разберат всички”, каза д-р Кирилов и за пореден път посочи, че единственият правилен път е преструктуриране към малка, но функционална болница.
“Няма как при тези условия да се запази болницата мастодонт със сгради и персонал отпреди 30 г.

 

Грандиозна глупост е, че има някакви тъмни личности, които искат да съсипят болницата”,

 

посочи още д-р Кирилов.
Кметът Методи Чимев изтъкна, че темата за това, че някой иска да затвори общинската болница не е актуална.
“Няма място за политика. Радвам се, че доц. Недин пое ангажимента да работи в рамките на финансовия ресурс. Радвам се, че той каза, че не може управителят да не контролира процеса”, каза още Чимев.

 


Напрежението в залата покачи общинският съветник Костадин Костадинов, който измъкна микрофона от стойката и се обърна с гръб към кмета и зам.-председателя на ОбС Йонко Гергов, за да бъде с лице към персонала на болницата.

 

И така с микрофон в ръка Костадинов започна изказване с немалко лични оценки и провокации към Любомир Авджийски, което изнерви гостите на сесията. Стигна се до реплики от място и шум в залата, а след като разпали напрежението, Костадинов започва да подвиква “Моля, ред в залата”, “Въведете ред в залата”.
Изказването му започна с обръщение към медиците на малки имена – Снеже, Ани и пр.
“Това момче най-вероятно не знае как се казвате. За кой път сте в тази зала? Казах ли ви още през 2012 г., че ако не се вземат мерки, болницата ще загине. Това момче е учило, завършило е, явно е умно и смело. Но да се разхождаш по главите на авторитети и да си играеш със страховете на хората – това няма да го позволя. Що се отнася за наказанията от Касата- помните, че РЗОК беше изплатила всичко, но след това НЗОК установи, че липсва управителя на микробиологията и направи акт за надвзети средства, който съдът остави в сила”, каза Костадинов, а думите му бяха посрещнати с “не е вярно” от страна на присъстващите.
Съветникът от ОДБ попита къде са завеждащите на отделения и защо не са в залата. “Къде са, като всеки от тях си направи по едно царство да си царува? Хубаво е, че доц. Недин каза, че разходите няма да се увеличават. Аз не му вярвам, но е хубаво, че завеждащите застанаха зад него. Единствен начин за спасение на болницата е хората от персонала да седнат и да преценят кои са силните и кои слаби звена, а което е губещо да се затвори”, каза още Костадинов.
Последва опит от страна на медиците да отговорят, което бе посрещнато със закана от страна на Гергов, че ще бъдат изгонени от залата, ако не се съобразяват с правилника.
Все пак някъде в шумотевицата и неразборията Костадинов си призна от място: “Аз май ги провокирах хората”.
След това той стана да дообясни какво предстои. “Един общински служител ще раздава парите от кредита на кредиторите, ОбС ще следи дали всичко е наред и дали ще се трупат нови задължения. Ние ще подкрепим доц. Недин, само защото от 10 г. завеждащите на отеления най-после поеха отговорност и застанаха зад него”, каза още Костадинов.

 

Нестандартното изказване с микрофон в ръка и реплики към хора, които не могат да отговорят, на Костадинов предизвика реакция от страна на Георги Пехливански от БСП. Той упрекна председателстващия Йонко Гергов, че не е възпрял изказването на Костадинов. “Вие нарушихте правилника. Защо не го спряхте, като говори толкова дълго? Защо не го спряхте, за да не провокира хората”, каза Пехливански и пръв отвори темата за бившия временен управител Росен Тимчев и така

 

Тимчев се превърна в горещия картоф, който всички си подхвърляха в разпален спор КОЙ точно го предложи и подкрепи

 

“Ние имаме вина. Да, ние не го подкрепихме Тимчев, но имаме вина, че не успяхме да убедим колегите, че той не е този, който ще спаси болницата”, посочи Пехливански.

Д-р Лорета Николова побърза да обясни, че групата на Народен съюз винаги е била “за” запазване на болницата, не е подкрепила избора на Тимчев, но ще подкрепи доц. Недин.

Йордан Димитров от ГЕРБ стана, за да внесе яснота от името на ГЕРБ.

“Всички се изписват герои, но от БСП да кажат защо държаха д-р Таушански 8 г. за временен управител, макар че продължаваше да трупа още и още задължения.

 

Костадин Костадинов, Кирил Кирилов и Пламен Соколов. Това са хората, които предложиха Тимчев.

 

Той не е кандидатура на ГЕРБ. Това да е ясно. ГЕРБ е за това общинската болница да остане да работи”, посочи Димитров, а думите му подействаха като разбиването на бомба. Почти всеки в залата започна да приказва от място, а д-р Кирилов прекара с ръка във въздуха няколко минути, за да може да се изкаже от микрофона.
“Признавам, че първия път подкрепих Тимчев и гласувах за избора му за временен управител.

 

Аз обаче не съм го предлагал. Той беше предложен от д-р Соколов. Аз бях първият, който започна да пита дали изборът му е законен,

 

а двамата с д-р Бонев сме единствените, които последователно се борихме срещу това момче. Аз първи казах, че има някакъв проблем, без да знам истинска ли е дипломата му или не. Аз първи попитах и исках отговор дали е законно, че има само една диплома, без да има диплома по икономика или медицина”, обясни още д-р Кирилов.

След помиряващи тона изказвания на д-р Бонев от ЕНП и д-р Никулчин от ГЕБР ОбС все пак премина към гласуване.


Доц. Димитър Недин е новият временен управител на МБАЛ “Св. Иван Рилски”. Кандидатурата му бе подкрепена от всички присъстващи общински съветници, като единствен Костадин Костадинов гласува с “въздържал се”.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети