Протест под надслов "Да спасим общинската болница" се организира утре в Дупница преди сесията на местния парламент

Любомир Авджийски призова дупничани да се включат в протест пред Общината, за да поискат спасяването на общинската болница МБАЛ "Св. Иван Рилски"

DenNews.bg
12.04.2017
размер на текста:

 Протест пред Общината под надслов" Да спасим общинската болница!", е  насрочен за утре. 

Любомир Авджийски от Да, България призова дупничани да се включат в протест пред Общината, за да поискат спасяването на общинската болница МБАЛ "Св. Иван Рилски". Призивът е отправен и чрез социалните мрежи и ето какво гласи той: 

Общинската болница в Дупница е докарана до окаяно състояние и е пред реална опасност от фалит и закриване. На 13 април, четвъртък Общинският съвет ще избере временен управител на болницата. От този избор и от това дали ще се приеме нов оздравителен план, зависи дали болницата ще бъде изправена на крака или ще бъде доунищожена. Ето защо призоваваме дупничани да дойдат пред сградата на Община Дупница в четвъртък, 13 април от 9.30 ч., за да поискаме от Общинския съвет следното:
1. Да приеме нов план за спасяване на болницата, в който да се предвиждат реални оздравителни стъпки, а не закриване на печелившите отделения, в полза на частни интереси.
2. Да се назначи за управител човек, който е избран от лекарите и персонала на болницата и който има ясна визия за оздравяването й.
3. Общинските съветници, които работят в частни конкурентни здравни заведения да не участват в обсъждането и гласуването на решения касаещи бъдещето на общинската болница.
4. Общинският съвет да участва в реалното разрешаване на финансовите проблеми на болницата. Тези проблеми са натрупани и поради действия и бездействия на сегашни общински съветници

"Ние, юристите от Да, България сформирахме екип и направихме подробно проучване за това какво се е случвало през годините, за да се случи така, че общинската болница в Дупница да е изправена пред реалната опасност от закриване и лишаване на населението на 7 общини от адекватно здравеопазване. За целта събрахме достатъчно информация и изпратихме сигнал до Комисията за конфликт на интереси, и КПУКИ. През последните няколко години общинската болница бе доведена до окаяно финансово състояние. В момента болницата е пред фалит и от следващите решения на Общинския съвет зависи дали болницата ще бъде унищожена, каквито са някои частни интереси или ще бъде изправена на крака и дупничани ще продължат да имат достъпно и качествено здравеопазване. Сега е времето, в което трябва да кажем, че общинската болница е важна за нас! След един месец ще бъде късно.
През 2010 г. общинската болница започва да трупа сериозни загуби и задължения. Една от причините е, че за 4 години/2010-2014/ РЗОК-Кюстендил налага 600 000 лв. санкции и глоби на болница. За сравнение в предходните години наложените санкции(спрени клинични пътеки и глоби) варират по около 15-20 000 лв. на година. В периода 2010 - 2014 г. директор на РЗОК - Кюстендил е д-р Матей Попниколов, който до 2010 и след 2014 г.(и до ден днешен) работи в частната болница "Св. Иван Рилски-2003" ООД, която е конкурентна на общинската болница. Д-р Попниколов към настоящият момент е и общински съветник. Каква е причината по време на мандата на Матей Попниколов като директор на РЗОК констатираните нарушения в общинската болница да се увеличат около 10 пъти, е въпрос, който остава неясен за хората, които следят от близо проблемите на общинската болница.
От друга страна през 2016 г. е назначен за управител Росен Тимчев, който към момента е обвиняем за фалишива диплома по "Здравен мениджмънт" и за данни за злоупотреба с имущество на общинската болница. По вътрешни данни от общинския съвет Росен Тимчев е приел да стане управител със задачата да затвори няколко от отделенията в болницата. Това намерение е осъществено с отделението по хемодиализа, но се налага да бъде отстранен поради започнатите срещу него наказателни дела. Финансовите резултати показват, че отделението по хемодиализа не е било губещо.
На следващо място член на ръководството на частната болница в Дупница Костадин Костадинов е едновременно и общински съветник и председател на икономическата комисия към Общинския съвет. Икономическата комисия е ключов орган, когато става въпрос за имуществото или управлението на общинската болница.
Членове на общинския съвет, които работят в частни здравни заведения целенасочено се изказват и гласуват в посока затваряне на отделения в Общинската болница и затваряне на самата болница или превръщането й в здравно заведение от "първо ниво", който да се занимава само с приемане на спешни случаи и дейности, които нямат пряко финансиране по клинични пътеки. Случайно или не, един такъв сценарии би увеличил оборота на частните здравни заведения, в които самите те работят. Затова сега, след изборите, ние продължаваме да търсим истината за това, което се случва с общинската болница, защото поехме този ангажимент и ще търсим до край изход от създалата се ситуация ", коментира Любомир Авджийски.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети