Северна Корея е готова на война със САЩ

DenNews.bg
11.04.2017
размер на текста:

Северна Корея е готова на военни действия, с които да отговори на "неразумното" изпращане на американския самолетоносач "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров.
"Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза", каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА, на която се позоваха АФП и БТА.
Предупреждението на КНДР идва на фона на продължаващите съвместни американско-южнокорейски военни учения на полуострова. Пхенян разглежда ежегодните учения като подготовка за инвазия.
"Пхенян е готов за война, а Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия", допълни той, цитиран и от ТАСС.
По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ потвърди, че ударната група на самолетоносача "Карл Винсън" се е запътила към Корейския полуостров.
Асошиейтед прес отбелязва, че в региона често биват изпращани военни кораби на САЩ за демонстриране на сила.
Президентът Доналд Тръмп неотдавна поиска от съветниците си да му изготвят цялата гама от варианти за оказване на натиск върху режима в Пхенян да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване. Той дори заплаши, че САЩ ще действат едностранно, ако Китай не вразуми буйната си съседна страна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети