Германия няма да върне у нас кюрд заради нечовешките условия за бежанците

DenNews.bg
10.04.2017
размер на текста:

Съдът в Хановер уважи молбата и остави в Германия 19-годишен кюрд, вместо да го експулсира в България, съобщи БНР.
Германският съд е спрял експулсирането на кюрда заради нечовешките условия, при които бежанците у нас се държат.
Присъдата не е ограничена във времето и не може да се обжалва. До преразглеждането й може да се стигне едва, след като българската държава гарантира хуманното отношение към бежанци въз основа на направени промени, обясни говорител на съда.
Сред аргументите за присъдата и е, че експулсираните нямат гаранция за намиране на жилище и са застрашени от това да останат да живеят на улицата.
Фамилията на 19-годишния кюрд е получила бежански статут в България, но е продължила към Германия. Той е трябвало да бъде върнат обратно у нас, но германският съд прекрати експулсирането.
Съдът постанови, че българската държава не може да се грижи за бежанци, които са получили гаранция за защита. Отбелязва се, че трудности с оцеляването имат дори собствените граждани на България.
В присъдата се казва още, че бежанците и местните граждани не са поставени в равни условия. Причината е, че съществуването на чужденците не може да бъде облекчено от социални, роднински или съседски контакти, тъй като те не разполагат с такива.
Отбелязва се, че има сериозен риск за живота и здравето им, тъй като са оставени сами на себе си и без държавна подкрепа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети