Климатичните промени правят самолетните полети по-опасни

DenNews.bg
10.04.2017
размер на текста:

Учени доказаха, че затоплянето в следствие на климатичните промени прави полета със самолет по-опасен.
"Честотата на турбуленциите с най-голяма сила ще се увеличи със 150%", смята климатологът Пол Уилямс от Университета в Рединг, Великобритания.
По скалата на турбуленциите при полет най-високата степен предполага, че "самолетът може за момент да изгуби контрол". При нея има голям риск от щети.
Обикновено подобни опасни ситуации стават при прелитане през бури или пък през зони с различно атмосферно налягане. Понякога обаче турбуленция се получава и при чисто небе. В тези случаи тя е резултат от вертикални въздушни пориви с висока скорост. Според британските учени, изследвали проблема, броят на тези ситуации ще се увеличи драстично през следващите години именно заради глобалните промени в климата.
Моделите показват, че при дългите полети броят на "леките" турбуленции ще скочи с 60%, а "умерените" ще се увеличат с около 90%. Най-голямо увеличение се очаква при "силните" турбуленции, където честотата ще скочи с почти 150%.
Освен пряката опасност при полет и по-големият риск от наранявания, прогнозите вещаят по-чести закъснения на полетите и повече време за инспекции на летателните апарати преди излитане. Източник: novanews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети