Започна Седмицата на гората, в Дупница ще бъде отбелязана със серия от инициативи

DenNews.bg
01.04.2017
размер на текста:

 Община Дупница започва със серия от инициативи свързани със седмицата на гората. Ще бъде открита изложба - фотография на известният природозащитник инж.Михаил Михайлов "ПРИРОДАТА ОКОЛО НАС". Откриване е на 4-и април от 17.30 часа в изложбена зала "Околийска къща".
Инж.Михаил Михайлов е ръководител на природен парк "Рилски манастир" и името му фигурира в книгата на Иван Хаджийски "Видни дупничани през XX век".
Изложбата представя уникалните природни красоти и богатото биологично разнообразие в защитените територии. 

На 3-и април от 11,00 часа възпитаници от Център за настаняване от семеен тип „Надежда" ще засадят 40 броя фиданки от червен дъб. Облагородяването на дворното място в Центъра ще започне в 11:00. Инициативата е на Регионална дирекция по горите-Кюстендил с партньорството на Община Дупница във връзка със Седмицата на гората. Тази година мотото е „Гората е живот".
Също така са осигурени и 20 дървени къщички за птици, които ще бъдат за училища и детски градини на територията на общината. Тази година в „Седмица на гората" се поставя фокус върху птиците. Акцентира се върху една от най-важните им роли - на санитари и лечители на гората. "Целта е да обърнем внимание на обществото като цяло към тази част от природата- птиците. Да научим подрастващите да не унищожават техните местообитания и да ги опазват, да ги подпомагат в тяхното изхранване и оцеляване през зимата", коментираха от Регионалната дирекция.
На 4 април в 1-а детска градина е предвидено също засаждане на дръвчета и поставяне на къщички за птици от самите деца.
На 7-и април пък от 11.30 ч в училище "Неофит Рилски" ще бъдат засадени фиданки от 26 паралелки, като всеки клас ще се грижи за своето дърво. РДГ е подготвила табелки с номерата на класовете. Ще бъдат закачени 4 броя къщички в двора на училището.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети