Община Дупница става гарант на заем за спасяването на болницата

DenNews.bg
09.03.2017
размер на текста:

Утре ще бъде решено дали Общински съвет и община Дупница ще окажат помощ на общинската болница за поемането на кредит до 1 млн. лв.
Настроението към момента, между вчерашната и утрешната среща по темата, е, че болницата ще получи поисканата от управителя д-р Владислав Миков подкрепа.
Срещата вчера бе инициирана от кмета Методи Чимев, а на нея присъстваха общинските съветници от икономическата комисия към местния парламент, д-р Кирил Кирилов от здравната комисия, градоначалникът, председателят на ОбС, управителят на болницата д-р Миков и заместникът му доц. Недин.
„Аз инициирах срещата, след като д-р Миков ме уведоми, че нито една банка не е готова да отпусне заем на болницата. Аз, като кмет, съм длъжен да се боря за болницата да я има, да работи нормално, персоналът да си взима заплатите. Затова и темата не беше толкова дали ще помогнем в този момент, а какво ще правим след това. По-важното е какво ще предприеме ръководството след заема, така че да стабилизира състоянието на болницата”, коментира за DenNews.bg кметът Методи Чимев.

Причината банките да отказват заем е огромната задлъжнялост на здравното заведение, над 1,2 млн. лв., и лошото финансово състояние.
Единствен вариант болницата да получи заем, за което вече има решение на Общински съвет, е община Дупница да стане гарант и съдлажник по заема.
„Категорично ще подкрепим такава докладна. Заемът е шанс за болницата да тръгне начисто. Това е подкрепа, която можем и трябва да дадем. Голямата отговорност, разбира се, е на ръководството на болницата, но и ние, като общински съветници и принципал, имаме своята отговорност”, коментира и председателят на групата съветници на БСП в местния парламент Станислав Павлов.
„Болницата е загубила напълно доверието на фирмите, с които работи, на доставчиците на медикаменти и услуги, защото само за 2016 г. са натрупани над 420 000 лв. задължения. Росен Тимчев не е разплащал никакви задължения. Този заем е нужен на сегашния управител да се разчисти към кредиторите и да се тръгне в правилна посока”, добави още Павлов.
Искане на д-р Пламен Соколов, чиито договор с общинската болница бе прекратен от д-р Миков, и Костадин Костадинов за допълнителна справка налагат втората среща, насрочена за утре. По тяхно искане д-р Миков трябва да предостави подробна справка за разходите и приходите за последните 12 месеца.
Председателят на групата на съветниците от ГЕРБ в ОбС Йордан Йорданов също увери, че искането на д-р Миков трябва да бъде подкрепено от местния парламент. „Аз не участвам в срещите, защото съм в друга комисия. Попитах обаче лично д-р Миков ще успява ли да погасява заема, на което той отговори, че ще се справи, ако Касата плаща всичко изработено и навреме”, обясни Йорданов.

„Болницата може да разчита на моята подкрепа. Ето виждате, че с газификацията свалихме драстично разходите за отопление. Това е помощ, която община е длъжна да даде и дава. Общината е помагала и ще помага, но от ръководството зависи да оптимизира разходите и да взема важните решения, като това за обединяване на двата блока в една сграда. Правят се отопление, сграда, покрив, имаме готовност да помогнем с дострояване, ако има нужда, но това е решение, което ръководството трябва да вземе и да каже – местим се в сградата на бившата транспортна. Да, това ще бъде по-удобно, ще пести пари, но това е нещо, което общината може да подкрепи, но не да разпореди”, обясни още кметът Чимев и добави, че сега ръководството на болницата трябва да убеди не само него, а и Общински съвет, че намеренията са в правилната посока.
Ако участниците на срещата утре решат да подкрепят искането община Дупница да бъде гарант и съдлъжник по заема до 1 млн. лв., предстои в ОбС да бъде внесена и гласувана такава докладна.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети